Tyve og uromagere holdt fri i julen
På nær et enkelt knivstikkeri og et overfald på Strøget har juledagene været fredelige i København. Også i Ungdomshuset

»Vores største politiopgave i dag er at tale med journalister, der ringer ind for at høre, om der dog ikke er sket noget, som de kan skrive om,« siger Københavns Politis centrale vagtleder med et grin, da Nyhedsavisen ringede i går ved middagstid. Hans kollega, den vagthavende på Station City på Halmtorvet, synger på samme melodi.
»Jeg kan ikke hjælpe dig med at skrive siderne. Du ved, man skal komme helligdagene i hu.«

Og det har I så fortalt banditterne på forhånd?
»Ja, og det har de tilsyneladende rettet sig efter. Men mon ikke der kommer til at ske ting og sager i aften, når de fulde skal i byen efter julefrokosterne.«

Der har vel også været julefrokoster 1. juledag?
»Ja, men de er holdt i privat regi. Der er ikke mange værtshuse, der holder åbent 1. juledag.«

Men så må der vel have været nogle husspektakler, vi kan skrive om?
»Stort set ikke. De kommer først i næste uge.«

Hvorfor tror du det?
»Er du gift?«

Nej.
»Nå, men det bliver du nok. Men det handler om, at så skal gaverne pakkes ind igen og byttes. Og så begynder kontoudtogene at komme og den slags.«

Små sild og store torsk

På Station Amager havde julefreden igen sænket sig over ordensmagten i går eftermiddag. Julemorgen ved firetiden blev en 37-årig mand stukket to gange i ryggen, da en fest på Bazooka Club i Holmbladsgade kom ud af kontrol. To grupperinger kom på et tidspunkt i klammeri, men politiet står mere eller mindre på bar grund i sagen.
»Sammenstødet skete blandt folk fra et miljø, hvor ingen har lyst til at tale med politiet. Men nu skal vi snart have afhørt vidnerne igen, og det kan da være, at de har mere at tilføje, når alkoholtågerne er fordampet lidt mere, Men ellers er der ikke sket noget på Amager i juledagene. Jo, der er sket en sjov ting, men den har jeg fortalt en journalist fra Ekstra Bladet,« siger stationens vagthavende.

Lad mig bare få den også.
»Nej, det går ikke. Èn historie per avis har vi aftalt.«

Nå da, det var da lidt træls.
»Ja, men det var en kvinde, der ringede fra Ekstra bladet. Der er små sild, og så er der store torsk,« griner den vagthavende fra Station Amager og vender tilbage til papirarbejdet og de mange opkald fra nyhedshungrende journalister. Blandt andet om udviklingen i sagen om et groft overfald på Strøget julemorgen, hvor en mand blev overfaldet og sparket i hovedet. To mænd er varetægtsfængslet i tre døgn, men offeret, som man først troede var livsfarligt kvæstet, slap med en kraftig hjernerystelse.

Fredeligt på Jagtvej

Ifølge politiet havde de unge mennesker i Ungdomshuset på Jagtvej en fredelig juleaften. Eller det vil sige, det går politiet ud fra.
»Jeg har ikke hørt fra de unge mennesker. I bund og grund interesserer de mig ikke, og vi har ikke haft lyst til at kigge ind i huset. Men hvis de havde lavet ballade, havde jeg hørt fra dem. De interesserer mig kun, hvis de generer naboerne og plyndrer butikker i nærheden,« siger politiets centrale vagtleder.