Tyskland tager roret i 2007
Som formand for både EU og G8 har Tyskland meget at sige i 2007, og der mangler ikke ambitioner. EU-forfatningen skal på sporet, Kosovo-problemet skal løses og fredsprocessen skal genoplives i Mellemøsten.

2007 er året, hvor Tyskland for alvor bliver sprechstallmeisteren på den internationale scene. Med Tyskland som formand for både EU og de otte største industrilandes klub, G8, får forbundskansler Angela Merkel masser af strenge at spille på, og det skorter ikke på planer og visioner i Berlin.

Merkel har allerede meldt ud, at Tyskland vil bruge EU-formandskabet til at genoplive debatten om unionens kuldsejlede forfatningstraktat, der for halvandet år siden blev nedstemt i både Frankrig og Holland.

»Europa har brug for en forfatningstraktat for at kunne fungere. Når perioden er ovre, bør vi have et vejkort på plads, som viser, hvordan vi skal realisere en traktat,« sagde Merkel ifølge AFP, da Tyskland overtog EU-formandsskabet 1. januar.

Merkel har været en af de varmeste fortalere for forfatningstraktaten, og Tyskland ser helst, at så store dele som muligt af den originale tekst overlever. Men samtidig er tyskerne godt klar over, at hverken franskmændene eller hollænderne er klar til at stemme for en traktat, der kun har fået kosmetiske ændringer. Derfor bliver det en svær opgave at komme frem til et kompromis.

Garanti for utilfredshed

En anden af de store udfordringer, EU står over for det kommende halvår, er at finde en varig løsning for Kosovo, der formentlig bliver uafhængigt af Serbien. Efter det serbiske parlamentsvalg i slutningen af januar vil FN’s forhandler Martti Ahtisaari fremlægge en plan for Kosovo, og derefter er det op til EU med Tyskland i spidsen at implementere planen. Det bliver ikke nemt, da der næsten med statsgaranti vil være utilfredshed med løsningen.

»Det er ikke sandsynligt, at der findes en løsning, som tilfredsstiller begge parter,« siger Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeyer til Der Spiegel.

Fred i Mellemøsten

Også fredsprocessen i Mellemøsten står på den tyske dagorden. Merkel har ambitioner om at genoplive den såkaldte Mellemøstkvartet, der foruden EU består af Rusland, USA og FN. Allerede torsdag denne uge flyver Merkel til Washington for at overtale USA’s præsident, George W. Bush, til at gøre en ekstra indsats i Mellemøsten.

Mødet med Bush vil også komme til at handle om resten af de tyske planer for årets G8-topmøde. Merkel har blandt andet bebudet, at hun vil forsøge at overtale de andre lande i G8-klubben til at gøre en indsats for at stoppe klimaforandringerne og øge investeringerne i de afrikanske lande, hvor demokratiet har fået fodfæste.