Tyskland skruer bissen på overfor Rusland
Den tyske udenrigsminister er netop rejst til Rusland for at drøfte menneskerettigheder og brugen af energi som politisk pressionsmiddel

Når den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier torsdag mødes med Ruslands præsident Vladimir Putin, har han fået strenge instrukser fra den tyske forbundskansler Angela Merkel om at smide fløjlshandskerne og tale lige ud af posen. Merkel er nemlig ved at være træt af Ruslands mangel på demokrati og vil gøre det helt klart overfor Putin, at Tyskland, der overtager EU-formandskabet i januar, ikke tolererer flere menneskerettighedsovertrædelser og brugen af energi som politisk pressionsmiddel. Det skriver International Herald Tribune onsdag. »Når vi gør klar til at overtage EU-formandsskabet, er det altafgørende, at vi gør klart, hvad vi mener om Putins holdning til menneskerettigheder og retsstaten«, fastslår Rubrecht Polenz, der er formand for den udenrigspolitiske komité i den tyske forbundsdag overfor avisen.
Det er dog den sædvanlige diplomatiske linedans, som Tyskland skal træde, hvis ikke den politiske offensiv skal give bagslag. Merkel har nemlig klargjort, at en vigtig prioritet for det tyske EU-formandskab vil være selvstændighed for Kosovo. Det kræver en resolution i FN?s Sikkerhedsråd. Der har Rusland, som bekendt, veto-ret.