Tyskland løslader Puigdemont mens udleveringssag fortsætter
Den tidligere leder af Catalonien Carles Puigdemont er løsladt mod kaution på 75.000 euro, oplyser anklager i Tyskland. Foto: Christian Charisius/AFP
En tysk domstol viderebehandler udleveringskrav fra Spanien, men Carles Puigdemont er nu løsladt fra fængsel.

Carles Puigdemont, den catalanske leder i eksil, opfordrer til øjeblikkelig "politisk dialog" med den spanske regering for at finde en løsning efter separatisternes fejlslagne forsøg på at løsrive Catalonien.

Det sagde han, da han fredag eftermiddag forlod et fængsel i Neumünster i Sydslesvig.

Han smilede og vinkede til nogle af sine tilhængere, efter der var betalt kaution for den tidligere præsident for den spanske region på 75.000 euro. Det svarer til omkring 559.000 danske kroner.

Han sagde, at der "ikke er nogen undskyldning" for Spanien til ikke at indlede "en politisk dialog med Cataloniens politiske ledere".

- Det er skamfuldt for Europa at have politiske fanger, konstaterede han.

Der var bebudet et pressemøde med Puigdemont først på aftenen. Men det er uden forklaring blevet aflyst, oplyser det tyske nyhedsbureau, dpa.

Puigdemont blev for knap to uger siden anholdt i Tyskland efter at være kørt over den dansk-tyske grænse.

Det skete, efter Spanien havde aktiveret en international arrestordre.

Domstolen i Slesvig-Holsten har afvist den spanske regerings anklage om, at han i Catalonien ledte et oprør mod regeringen i Madrid i oktober.

Ifølge domstolen er de spanske anklager mod Puigdemont ikke strafbare efter tysk lov. For han havde ikke opfordret til et voldeligt oprør.

Domstolen ønsker dog at bruge flere uger på at granske, om Puigdemont uretmæssigt har brugt statens penge til sin kampagne.

Han har opgivet en tysk adresse, hvor han skal opholde sig, mens udleveringskravet fra Spanien færdigbehandles.

Den spanske regering respekterer afgørelsen fra Tyskland, meddeler talsmand Inigo Mendez de Vigo på et pressemøde.

/ritzau/AFP