Tyskerne foretrækker D-mark
Ugemagasinet Stern spurgte i december 1.000 tyskere, hvorvidt de foretrak euroen eller den gamle D-mark. Resultatet var klart - tyskerne savner D-marken.

Til trods for at man har skulle betale med den fælleseuropæiske møntfod, euro, i Tyskland siden 2002, er landets gamle møntfod D-marken langtfra gået i glemmebogen.


En ny rundspørge viser nemlig, at hele 58 procent af den tyske befolkning hellere vil betale med D-mark, når de handler. Resultatet minder i høj grad om en tidligere undersøgelse fra universitet i Berlin, der fastslog at tre ud af fire tyskerne omregnede priserne til D-mark, når de købte for over hundrede euros.

Det er dog ikke kun de praktiske hensyn, der gør, at tyskerne stadig sender en kærlig tanke til den gamle møntfod. D-marken, der blev introduceret i 1948 som erstatning for reichmark?en, har nemlig altid været ensbetydende med national stolthed.

Efter 2. Verdenskrig var den et varetegn for det økonomiske opsving, som Vesttyskland gennemløb, og da Berlinmuren faldt i 1989, tog østtyskerne den hurtigt til sig som symbol for det forenede Tyskland.

Mens tyskerne drømmer om gamle dage, fortsætter euroen sit togt igennem Europa. 12 lande har på nuværende tidspunkt indført den fælleseuropæiske møntfod og til januar skifter slovenerne også deres tolar ud med euroen.

Danmark har ikke tilsluttet sig euroen endnu, men deltager i det ERM II-samarbejde, som betyder at den danske krone følger euroens kurs.