Tysk parlament stemmer om spansk bankpakke
Kansler Merkel håber, at stort flertal torsdag siger ja til at sende milliarder af euro til spanske banker.

Medlemmerne af Forbundsdagen dropper torsdag for en stund deres sommerferie. Det tyske parlament i Berlin er ekstraordinært indkaldt for at stemme om, hvorvidt de kriseramte spanske banker skal have milliardhjælp.

Forbundskansler Angela Merkel satser på, at et bredt flertal vil bakke op om, at EU hjælper den spanske banksektor med op imod 100 milliarder euro - eller 744 milliarder kroner.

Merkels kristeligt demokratiske CDU, søsterpartiet CSU og den liberale regeringspartner FDP råder over et komfortabelt flertal i Forbundsdagen. Men både i regeringslejren og blandt den rød-grønne opposition er der murren i krogene over bankpakken.

En lang række parlamentsmedlemmer har sagt, at de vil stemme nej. Flere andre vil først beslutte sig i allersidste øjeblik inden afstemningen i rigsdagsbygningen klokken 14.

- Jeg mener ikke, at det overvejende er de tyske skatteborgere, der skal bære byrden i hjælpen til de nødlidende spanske banker, siger formanden for Forbundsdagens indenrigsudvalg, CDU-politikeren Wolfgang Bosbach, til nyhedsbureauet dpa.

- Jeg afgør med kort varsel, om jeg stemmer ja. Jeg er for hjælp til Spanien, men imod, at det igen kun er hasard-banker, der bliver reddet, siger den socialdemokratiske budgetordfører Carsten Schneider til avisen Bild.

Iagttagere er spændt på, om bankpakken opnår det symbolsk vigtige absolutte flertal, det såkaldte kanslerflertal, på mindst 311 af de 620 stemmer blandt regeringens egne rækker.

Det er dog kun nødvendigt at få pakken godkendt med simpelt flertal.

Milliardhjælpen til de spanske banker skal i første omgang komme fra EU's midlertidige redningsfond, EFSF, der har 240 milliarder euro tilbage på kistebunden, hvoraf Tyskland hæfter for knap 30 procent.

EFSF skal afløses af den permanente redningsfond ESM, som dog tidligst kan gå i luften til efteråret, når den tyske forfatningsdomstol har taget stilling til en række klager mod fonden.

/ritzau/dpa