Tyrkiets Erdogan går fortsat efter fuldt EU-medlemskab
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mødes mandag med EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk. Her giver Erdogan og Tusk hånd ved et topmøde i maj 2017. Foto: Thierry Charlier/Arkiv/AFP
Tyrkiets præsident siger forud for topmøde med EU, at Tyrkiet fortsat forventer fuldt EU-medlemskab.

Tyrkiet vil bede EU fjerne alle hindringer på vejen mod fuldt EU-medlemskab, siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Udtalelsen kommer forud for et topmøde mandag, hvor Erdogan mødes med EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk.

- EU-medlemskab er fortsat vores strategiske mål, siger Erdogan.

Erdogan mener, at EU ikke har holdt sine løfter omkring den omstridte flygtningeaftale, der er med til at holde flygtninge væk fra Europa.

Derfor vil han bringe det, som han kalder EU's "dobbeltmoral", op under topmødet.

- Vi vil endnu engang minde dem (Tusk og Juncker, red.) om, at vi ikke tolererer hykleri, siger Erdogan.

Han siger derudover, at han forventer uforbeholden støtte fra EU i Tyrkiets kamp mod terror.

Topmødet mellem Tyrkiet og EU, der finder sted i Varna i Bulgarien, er et led i bestræbelserne på at normalisere forholdet mellem EU og Tyrkiet.

Topmødet er vigtigt for at finde en fælles ramme for det fremtidige forhold mellem EU og Tyrkiet.

Tyrkiet har i et halvt århundrede søgt at blive medlem af EU. Men optagelsesforhandlingerne er lagt på is, blandt andet som følge af Erdogans hårde kurs efter et fejlslagent militærkup forrige år.

Samtidig har de seneste års flygtninge- og migrantkrise samt krigen i Syrien gjort det afgørende for EU at have et godt samarbejde med den tyrkiske regering.

/ritzau/AFP