Tyrkiet vil ikke sende desperate syrere i den visse død
Tyrkiet føler sig voldsomt presset af flygtninge, men regeringen i Ankara kan ikke overlade titusinder af mennesker, som lige står ved landets grænse, til bomber og død, siger minister. Foto: /AP
Grænsen ved Öncüpinar er fortsat lukket, og tyrkiske hjælpeorganisationer har opsat telte og leveret nødhjælp.

Tyrkiske hjælpeorganisationer har mandag sat telte op og leveret nødhjælp til de op mod 35.000 syrere, der i øjeblikket er strandet på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet efter at være flygtet fra det syriske regimes offensiv i det nordlige Aleppo.

Hjælpeorganisationerne advarer om en desperat situation blandt folkemængden, der venter i regn og kulde og efter sigende sover på marker og veje.

- Vores indsats er rettet mod flygtninge på den syriske side af grænsen, siger en talsmand for den tyrkiske hjælpeorganisation The Turkish Humanitarian Relief Foundation, der har oprettet en teltlejr med en kapacitet på over 10.000.

Flygtningestrømmen presser Tyrkiet i knæ, men den tyrkiske vicepremierminister siger, at han ikke kan sende de mange tusinde flygtninge fra Aleppo tilbage til bomber og død.

- Tyrkiet har nået smertegrænsen for, hvor mange flygtninge vi kan modtage, siger Numan Kurtulmus til CNN Türk.

- Men vi kan ikke sige til dem, at de ikke må komme ind. Hvis vi gør det, vil det betyde, at vi sender dem i døden, siger han.

Titusinder af syrere står på fjerde dag ved den lukkede grænseovergang i Öncüpinar.

De har taget flugten, efter at syriske regeringstropper med russisk luftstøtte har intensiveret deres bombeangreb i og omkring Aleppo voldsomt de seneste uger.

De venter i desperation på, at porten ind til Tyrkiet skal åbne. Men tyrkerne har ændret procedurer, da landet allerede har modtaget 2,5 millioner flygtninge og migranter.

Tyrkerne har blandt andet indført visumpligt for syrere, hvis de ikke kommer fra krigszoner.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sagt, at myndighederne er klar til at åbne grænsen, hvis det bliver "nødvendigt".

Flere end en kvart million mennesker menes at være dræbt i den snart fem år lange krig i Syrien.

Den tyske kansler, Angela Merkel, er mandag i Tyrkiet, hvor hun skal mødes med landets ledere for at diskutere flygtningekrisen.

/ritzau/AFP