Tyrkiet sender tropper til Syriens grænse
Tyrkiet fortsætter landets militære oprustning nær grænsen til det borgerkrigshærgede naboland Syrien.

Tyrkiet har sendt en konvoj af omkring 20 militærkøretøjer med soldater, pansrede vogne og raketter af sted mod den syriske grænse på grund af stigende bekymring for sikkerheden i grænseområdet.

Der er tale om den seneste i en række manøvrer, der skal sikre Tyrkiet i lyset af den eskalerende vold mellem regeringsstyrker og oprørere i nabolandet. Der er dog ikke noget, der indikerer, at Tyrkiet skulle være på vej til at krydse grænsen.

Konvojen forlod mandag en militærbase i Gaziantep for at bevæge sig sydpå mod Kilis-provinsen ved grænsen, hvor styrkerne skal blive, lyder det fra det statsstyrede nyhedsbureau Anatolian.

Det tyrkiske Dogan News Agency har vist tv-billeder af mindst seks pansrede vogne på toppen af lastvogne på vej mod syd. Busser og tildækkede lastvogne så ud til at være transport for en række soldater.

Nato-medlemslandet Tyrkiet deler en 911 kilometer lang grænse med Syrien, og over den seneste måned har landet rykket militært udstyr og personale til grænsen af flere omgange.

På den anden side af grænsen i Syrien kæmper oprørere på 16. måned en blodig kamp for at få afsat præsident Bashar al-Assad. Tusindvis af civile har mistet livet undervejs.

Tyrkiet premierminister, Tayyip Erdogan, var tidligere Assad-allieret, men han er nu blandt præsidentens stærkeste kritikere og kræver, at Assad træder tilbage.

Spændingerne mellem nabolandene nåede sit foreløbige højdepunkt, da syriske styrker skød et tyrkisk overvågningsfly ned. To personer blev dræbt. Assad har beklaget nedskydningen.

Det syriske oprør er ikke den eneste grund til, at Tyrkiet frygter for grænsesikkerheden.

Området huser en del kurdere, og man frygter, at de militante kurdere i oprørsbevægelsen PKK vil benytte magttomrummet i det nordlige Syrien til at oprette lejre i området og derfra angribe Tyrkiet.

/ritzau/Reuters