Tyrkiet jagter 333 soldater for forbindelse til prædikant
Siden sommeren 2016 er titusindvis af tyrkere blevet fyret, fængslet eller suspenderet på grund af formodet forbindelse til prædikanten Fethullah Gülen. Senest er der udstedt arrestordrer på 360 personer i hæren. Foto: Marko Djurica/Reuters
Soldater, som skal have forbindelse til prædikanten Fethullah Gülens netværk, søges anholdt, siger anklager.

Tyrkiske anklagere har ifølge mediet CNN Türk udstedt arrestordrer på 360 personer i hæren, under påstand om at de er knyttet til prædikanten Fethullah Gülen.

333 af arrestordrerne gælder soldater i hæren, skriver nyhedsbureauet Anadolu. Dogan, et andet tyrkisk nyhedsbureau, beretter, at syv er piloter.

Gülen og hans netværk stod ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan bag et kupforsøg i sommeren 2016. Det har prædikanten, som bor i USA, afvist.

Politiet i Istanbul har onsdag travlt med at finde og pågribe de mistænkte.

Tyrkiske myndigheders jagt på Gülen-støtter har stået på siden kuppet 15. juli 2016. I sidste uge blev næsten 700 anholdt i forbindelse med efterforskningen.

Flere end 50.000 mennesker er blevet anholdt efter kupforsøget sidste år. 150.000 er blevet fyret eller suspenderet fra deres job i både den offentlige og private sektor.

Den omfattende udrensning gælder blandt andet store institutioner som militæret, domstolene og skolerne, da disse ifølge Erdogans regering er infiltreret af Gülens bevægelse.

Jagten på Gülen-støtter har præget Tyrkiets forhold til udlandet. Udrensningen har affødt bekymring fra udlandet og kritik fra menneskerettighedsgrupper.

Tyrkiet har forhandlet om optagelse i EU i mere end ti år. Der er ingen udsigt til, at Tyrkiet vil blive medlem af unionen.

Under en tv-debat i forbindelse med den tyske valgkamp sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, at hun ikke kan se det ske.

- Jeg kan ikke se, at de nogensinde skulle blive medlemmer, og jeg har aldrig troet, at det vil ske, sagde Merkel.

/ritzau/Reuters