Tyrkiet giver efter for EU-pres
Tyrkiet vil åbne havne og lufthavne for trafik fra Cypern. Det var en betingelse for, at EU lader optagelsesforhandlingerne fortsætte.

Efter massivt pres fra EU og trusler om at sætte optagelsesforhandlingerne på pause, har Tyrkiet valgt at åbne flere af landets havne og lufthavne for trafik fra Cypern. Det oplyste det finske EU-formandskab torsdag, skriver Reuters.

Det er dog stadig uklart, om Tyrkiet kræver noget til gengæld. Tyrkerne har længe insisteret på, at trafikken til Cypern kun kunne tillades som en del af en aftale, der også tilgodeser de tyrkiske cyprioter på Nordcypern.

EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, kaldte torsdag det tyrkiske tilbud »et vigtigt skridt«, og Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier glædede sig over, at tyrkerne »forsigtigt forbereder sig på at give indrømmelser«. Grækenland meddelte derimod, at der skulle mere til end åbninger af enkelte lufthavne, hvis EU skal genoptage forhandlingerne med ærkerivalen Tyrkiet.

EU-Kommissionen anbefalede i november, at optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet blev sat på pause, indtil problemet med trafikken til og fra Cypern blev løst.

På mandag mødes EU?s udenrigsministre for at diskutere de videre forhandlinger med Tyrkiet, og i sidste ende afgøres sagen på EU-topmødet, der starter næste torsdag.