Tyrannen ville huskes som konge
PORTRÆT: Han kom fra en lille landsby, men ville være Arabiens konge. Han fik Koranen skrevet med sit eget blod og tordnede mod Israel. Men Saddam Hussein vil blive husket som en tyran frem for en konge af de fleste.

Med et forstenet blik fik 69-årige Saddam Hussein lagt den kraftige løkke om sin hals tidligt lørdag morgen i en militærlejr i det nordlige Bagdad. I et småbeskidt lokale med et skafot med en lem i gulvet. Og langt fra hans fortids mange paladser med guldbadeværelser, fontæner og indendørs vandfald.

Med et desperat udråb forsøgte han til det sidste at slå sin status fast som Arabiens sidste forkæmper:

»Der er ingen Gud andre end Gud, og Mohammed er hans profet!« sagde han ifølge Reuters, da han blev ført til galgen. Inden da havde han ifølge vidner talt imod Vesten, Iran og besættelsen af de palæstinensiske områder i sine sidste ord

Det var ikke den måde, Saddam Hussein havde håbet på at slutte sin tid på.

Koranens ord skrevet med blod
Igennem hele sit liv forsøgte diktatoren at iscenesætte sig selv som en ægte babylonsk konge. Han byggede kæmpe paladser over hele landet. Han talte USA imod. Og han valgte i 1997 at få Koranen skrevet med sit eget blod. Projektet tog hele tre år, men så kunne diktatoren også fremvise den hellige bogs 336.000 ord skrevet med blod fra hans egne årer.

Saddam Hussein hævdede, at han nedstammede direkte fra profeten Muhammed, men et blik på hans ligs højre hånd, ville vise hvor Saddam i virkeligheden stammede fra. Tre prikker ved hans håndled er næsten ikke synlige mere på grund af alderens tæring. Men de er der.

En tatovering, som viser, at Saddam stammer fra en landlig stamme i Tikrit. Her voksede Saddam op i et fattigt landdistrikt i en klan, som af flere kilder beskrives som halv-kriminel og brutal.

Udrensede fjenderne
Saddam Hussein meldte sig sin ungdom ind i Baath-partiet, som kæmpede for en socialistisk revolution i Irak. Efter fængsel og landflygtighed deltog Saddam i 1968 i et ublodigt kup, og han blev straks general og anset for at være den stærke mand i den nye regering.

Resten er en historie i klassisk diktatur: Saddam Hussein udrensede fjenderne i partiet, satte sig på hele magten og satte sig så for at undertrykke shia-muslimer, kurdere og andre grupper, som ikke støttede ham.

Langsomt begyndte Saddam Hussein at opføre sig mere og mere som de babylonske konger, der herskede i Irak længe før Saddam. Han skrev flere skønlitterære romaner, der skulle vise ham som en kunstens mand - en enkelt »Zabibah og Kongen« handlede meget sigende om en streng, men retfærdig konge, som er den eneste, der kan holde sammen på Irak.

Udpeget af skæbnen som Iraks leder
Den afhoppede irakiske journalist Saad al-Bazzaz beskriver Husseins forvandling sådan her:

»Han er landsbylederen, der erobrede en nation. Fordi han er kommet så langt, føler han sig udpeget af skæbnen. Alt, hvad han gør, er per definition det rigtige. Han er blevet valgt af Gud til at lede. De seneste år begyndte han at bruge flere og flere passager fra Koranen i sine taler og brugte dem, som om de var hans egne. I Koranen siger Allah: »Hvis du takker mig, vil jeg give dig mere.« I 1990’erne sagde Saddam de nøjagtig samme ord, da han overrakte medaljer til militærmænd,« siger al-Bazzaz i et interview med journalisten Mark Bowden.

Men Saddam Hussein var ikke så usårlig, som han troede. Hans angreb på Kuwait i 1990 slog fejl. Og hans kispus med våbeninspektørerne blev begyndelsen på hans endeligt, da USA, Storbritannien, Danmark og en række andre lande invaderede Irak i 2003.

I 2006 blev han dømt for en af sine mindre massakrer på shia-muslimer i byen Dujail i 1980’erne. Under retssagen klyngede han sig til Koranen, som han ellers ikke var kendt for at bruge meget tid på i sin ungdom. I voldsomme udfald rasede han mod invasionen, amerikanerne og shia-muslimerne.

Tidligt lørdag den 30. december lukkedes hans mund for sidste gange. Han bad om at blive skudt som en krigerkonge frem for hængt som en forbryder. De fleste kurdere, shia-muslimer og en stor gruppe almindelige iraker vil for altid huske ham som det sidste: En tyran, som herskede med frygt som våben.

Saddams liv

1937: Fødes i Tikrit i det nordlige Irak.

1957: Melder sig ind i Baath-partiet, der kæmper for et socialistisk ikke-religiøst styre.

1959: Involveret i et USA-støttet mislykket kup mod generalen Abdul Karim Qassim.

1968: Deltager i et succesfuldt kup mod Qassims regering.

1979: Saddam overtager magten og arresterer 68 medlemmer af parlamentet for rullende kameraer.

1980: Saddam indleder en otte år lag krig med Iran, som ender uden sejr.

USA støtter ham i kirgen.

1990: Saddam invaderer Kuwait, som, han mener, er irakisk. USA smider ham ud.

2003: USA angriber Irak, som det mener har masseødelæggelsesvåben.

2003: I december fanges Saddam Hussein i et hul i jorden og sættes i fængsel.

2006: Efter en retssag om Dujail-massakren hænges Saddam Hussein.