Tyfon driver 140.000 filippinere på flugt
Vindstødene i tyfonen Saola, der i øjeblikket hærger Filippinerne, måler op til 150 kilometer i timen.

Oversvømmelser, jordskred og ulykker har tvunget omkring 140.000 mennesker væk fra deres hjem i Filippinerne, hvor en tyfon natten til tirsdag er krydset hærgende gennem den nordlige del af øriget.

Det voldsomme vejrsystem, som bærer navnet Saola, har også kostet otte menneskeliv, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

Tyfonen har nået en vindstyrke på 120 kilometer i timen, og de kraftigste vindstød er visse steder målt helt op til 150 kilometer i timen, oplyser det meteorologiske institut i Filippinerne.

Massevis af veje, broer og elektriske installationer er blevet sat ud af spillet i kølvandet på oversvømmelser og jordskred.

Tyfonen ventes først at forlade det folkerige land i Østasien på torsdag og derefter sætte kursen mod Taiwan.

Filippinerne er vant til at blive ramt af tilsvarende naturkatastrofer - og ofte i langt større skala.

Den 17. december sidste år blev øen Mindanao hårdt ramt af tyfonen Washi. Vandet steg uventet hurtigt i lavtliggende områder, og mange floder og vandløb gik over deres bredder.

Mange tusinde boliger, de fleste små skure, der var bygget i vandkanter, blev revet bort.

Flere end 60.000 indbyggere mistede deres bolig, og katastrofen kostede over 1200 mennesker livet. Uvejret medførte store materielle ødelæggelser. El- og vandforsyningen er fortsat ødelagt mange steder, og veje er skyllet væk.

Ifølge regeringen i Filippinerne er en omfattende rydning af skov i vandskel og ulovlig minedrift med til at forstærke de ødelæggende virkninger i forbindelse med uvejr.

/ritzau/dpa