Efter blot otte uger med vegansk kost, kan sunde, raske mennesker blive mere modstandsdygtige over for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Sådan lyder dommen fra et studie fra Stanford Universitet, lavet på 22 par enæggede tvillinger. Det skriver Videnskab.dk.
Under et forsøg skulle den ene tvilling holde en sund, vegansk kost, mens den anden havde en blandet, sund kost. Studiet fra Stanford bringer dermed godt nyt for dem, som overvejer at skære ned på animalsk kost i sundhedens navn. Studiet er udgivet i tidsskriftet JAMA Network Open.
Professor Lars Ove Dragsted fra Københavns Universitet har læst studiet for Videnskab.dk og roser det. Han bider især mærke i, hvor hurtigt den veganske kost påvirker testpersonernes kroppe.
- At de finder en forandring efter så kort tid, er overraskende, siger professoren, som mener, at det er et godt budskab, der giver solid rygdækning til andre studier med lignende fund.
Tilfældig fordelt
I studiet, som var et såkaldt interventionsstudie, hvor forskere udvælger en gruppe forsøgspersoner og tester dem over tid, var den ene tvilling en testperson, som levede på en vegansk kost i otte uger.
Studiet undersøgte 22 tvillingepar, altså 44 personer – heraf 10 mænd og 34 kvinder – og den gennemsnitlige alder var 40 år.
Det blev tilfældigt fordelt, hvilken tvilling som skulle indtage den veganske kost, og hvilken som skulle leve på blandet kost i forsøgets otte uger. Den vegansk-spisende person blev målt mod sin enæggede tvilling, som indtog en blandet, sund kost og dermed fungerede som kontrolgruppe.
Fordi testpersonernes kroppe samlet set viste markante ændringer i forhold til deres kontrol-tvilling, kunne forskerne se, at den veganske kost havde en forbedrende effekt på den kardiometaboliske sundhed hos de vegansk-spisende tvillinger.
Kardiometabolisk sundhed er et ord, der samler en række "risikomarkører" for diabetes og hjerte-kar-sygdomme under én paraply. Når der sker forbedringer på ens kardiometaboliske sundhed, kan det betyde mindre risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Eksempelvis kunne forskerne efter blot fire uger måle et fald hos de vegansk spisende deltageres LDL-kolesterolniveau (low-density lipoprotein) sammenlignet med dem på en blandet kost. Niveauet af LDL-kolesterol i blodet er en af de førnævnte "risikomarkører", og det vil man gerne holde nede.
Ved studiets slutning målte forskerne et fald i LDL-kolesterol på 13,9 milligram per deciliter blod for de veganske deltagere sammenlignet med dem på blandet kost.
Derudover viste målinger fra vegansk spisende deltagere også forbedringer, hvad angår fasteblodsukker og vægttab.
Det store "hvorfor" mangler
Resultatet betyder, at vi nu har mere solid videnskab, som peger i retning af, at vegansk – eller mindre animalsk – kost kan forbedre nogle væsentlige sundhedsfaktorer.
- Et problem er, at vi endnu ikke forstår, hvorfor det virker. Er det den komplette omlægning af kosten eller blot et par bestemte ting ved animalsk kost, som vi skal fjerne? Det ved vi ikke, siger Lars Ove Dragsted.
For at vide, hvordan man kan nedbringe risikofaktorerne, er det en fordel, hvis man også kender årsagen bag dem, er hans argument. Især for fødevareproducenter og den enkelte forbruger kan det være vigtig information i sammensætningen af kosten.
Måske bliver det næste vigtige skridt i indsamlingen af viden om, hvordan kroppen bedre kan modstå diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Læs flere artikler fra Videnskab.dk:
Kan veganere få store muskler?
Skader det børns hjerne at spise vegansk?