Spiseforstyrrede kan helbredes - men der er ikke råd
"Her er nogle mennesker, der i mange år blevet diskrimineret og talt ned til, fordi det ikke har været anerkendt, hvad de egentlig lider af." Foto: Scanpix / modelfoto
Tvangsoverspisning, som er den mest hyppige spiseforstyrrelse, kan helbredes ved terapi - men det er der ikke penge til.

Psykoterapeutisk behandling kan helbrede to ud af tre tvangsoverspisere, skriver Politiken lørdag. Det viser en endnu ikke offentliggjort evaluering af 320 forsøgsbehandlinger, ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS.

Behandlingerne er tilrettelagt og udført af henholdsvis LMS og Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstaden. Begge steder forventede man, at succesraten ville betyde, at der blev afsat penge på finansloven for 2015 til at udvide behandlingstilbuddene. For evalueringen kommer efter mange år med politiske løfter om, at der skal være flere og bedre tilbud til spiseforstyrrede - og især til mennesker, der lider af tvangsoverspisning. De har hidti haft meget få muligheder for at få hjælp.

Tidligere har forklaringen fra faglig og politisk side lydt, at der manglede viden og enighed om behandlingsmetoder. Nu er den her. Men de gode resultater med 65 procent kurerede, har ikke fået politikerne til at trække penge op af lommen.

"Vi har nu en behandling, der virker, men som ingen kan få", siger generalsekretær i LMS, Steen Andersen, til Politiken.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og LMS lider 40.000-50.000 danskere af tvangsoverspisning eller Binge Eating Disorder, BED, som sygdommen hedder. Det er flere end antallet af anorektikere og bulimikere tilsammen, og svarer til otte procent af alle overvægtige. Og mindst 20.000-25.000 opfylder alle visiteringskrav til den behandling, som der nu ikke er nogen penge til, vurderer LMS.

"Vi kæmper videre for at få synliggjort problemet og sikre en behandlingsret. Her er nogle mennesker, der i mange år blevet diskrimineret og talt ned til, fordi det ikke har været anerkendt, hvad de egentlig lider af", siger Steen Andersen til Politiken.

På Psykoterapeutisk Center Stolpegård, der hidtil har været det eneste sted i Danmark, der tilbød behandling for BED, er man også meget tæt på at løbe tør for midler:

"Vores venteliste er stadig åben, men den er lang. Hvis ikke vi inden for kort tid får en økonomisk fremtidssikring, må vi lukke den, for lige nu har vi allerede flere patienter på venteliste, end vi kan nå at behandle inden udgangen af 2016, som er den periode, vi har fået penge til. Lukker vi for henvisninger, findes der ingen specialiserede behandlingsmuligheder i psykiatrien for denne gruppe patienter", siger Mette Waaddegaard, der er overlæge på Stolpegård og leder af ambulatorium for spiseforstyrrelser, til Politiken.

via Listen To News