Tvangsægteskabet mellem DF og K holder
Selvom det er mere af nød end af lyst, at De Konservative og DF samarbejder i Folketinget, får selv dårlige meningsmålinger dem ikke til at ville skilles.

Det var ikke kærlighed, der smedede dem sammen for seks år siden, og hengivenheden er bestemt ikke vokset med årene. Alligevel er en skilsmisse ikke en udvej, nogen af dem bryder sig om at tænke på. Tvangsægteskabet, som DF og De Konservative indgik efter valget i 2001 med Venstre som forlover, har nemlig bragt både magt og indflydelse med sig for alle tre partier. En magt, ikke mindst De Konservative på tinge gerne vil bevare trods det faktum, at 60 procent af de konservative vælgere helst var samarbejdet med DF foruden, som en meningsmåling fra Vilstrup viste onsdag.

Hverken vælgernes ønske, minister-fyringen af Lars Barfoed for nylig eller baglandets voksende DF-skepsis får dog De Konservative til at slå hånden af DF, understreger politisk ordfører Pia Christmas-Møller (K), som ellers har været en af dem, der har været skrappest i sin kritik af Pia Kjærsgaard og kompagni.

»Regeringen har opnået mange gode resultater, og uden DF ville det ikke have været muligt. Vi er ikke på vej ud af det samarbejde,« siger hun.

Pia Christmas-Møller mener, at meningsmålingen bærer præg af, at den er foretaget umiddelbart efter, at Lars Barfoed (K) som følge af massivt pres fra DF måtte trække sig tilbage som familie- og forbrugerminister.

»Jeg ser det som vælgernes umiddelbare reaktion på den fuldstændigt uforståelige fyring af Barfoed. Jeg forstår godt, folk synes, det var urimeligt, men de må også forstå, at vi ikke styrer vores politik efter meningsmålinger. Lige nu og her er der intet som helst alternativt flertal, den borgerlige regering kan basere sig på,« siger Pia Christmas-Møller.

Og nej, der er intet alternativ overhovedet, hvis det lille regeringsparti fortsat vil beholde ministerbilerne og magten. Alene har Venstre og De Konservative ikke de mandater, der skal til for at få flertal i Folketinget. Et alternativt flertal med De Radikale kommer heller ikke på tale – dels fordi De Radikale ikke har de mandater, der skal til, dels fordi De Radikale med Marianne Jelved i spidsen ikke vil samarbejde med VK, med mindre de er parate til at imødekomme De Radikales krav om en ophævelse af skattestoppet, en mere lempelig udlændingepolitik og meget andet. Og det er VK-regeringen så langt fra; så hellere gå i parterapi med DF. Mon ikke der allerede er bestilt konsultation hos Fogh?