Tuva fra Tinkas juleeventyr: Sådan fejrer jeg jul
Anette Støvelbæk er gift med House of Cards-skuespilleren Lars Mikkelsen. Parret har to sønner. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
For skuespillerinden Anette Støvelbæk, der er gift med Lars Mikkelsen, betyder julen også tid til eftertanke.

Anette Støvelbæk har fået sig en tidlig julegave i år.

Den 50-årige skuespillerinde har altid drømt om at medvirke i en julekalender, og i år gik ønsket i opfyldelse med rollen som nisselærerinden Tuva i TV2's julekalender "Tinkas juleeventyr".

Her fortæller Anette Støvelbæk om sin jul, sine minder og traditioner.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Det bliver helt i familiens skød, som det plejer. Vi har fast mønster hjemme hos os, så det ene år holder vi jul hos den ene familie og det næste år hos den anden. I år er det med min familie - min bror, hans børn og min mor.

Hvornår sænker julefreden sig hos dig?

- Det er noget, som kommer i små øer. Så er der travlt, men så kan jeg sætte mig ned, klippe/klistre, se en film eller drikke gløgg, og så har jeg en ø af julefred der. Den 23., 24., 25. og 26. december er der dømt jul.

Hvilke særlige juletraditioner har I i familien?

- Vi har en fast tradition anden juledag med en del af familien, hvor vi er en kæmpe flok, der mødes, spiser frokost og leger alle mulige lege.

Hvornår stoppede du med at tro på julemanden?

- Det tror jeg faktisk aldrig, jeg har troet på. Jeg tror aldrig, mine forældre har bildt mig ind, at der var noget, der hed julemanden.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg ved ikke, om det er det bedste, men jeg kan huske et minde, hvor vi for en gangs skyld havde hvid jul i Danmark. Vi var på vej for at holde jul hos min onkel, og der var så meget snestorm, at vi ikke var sikre på, om vi kom frem.

- I stedet for at panikke over det syntes jeg faktisk, at det var helt vildt spændende og meget, meget juleagtigt. Fantasien og filmrullen begyndte at køre: "tænk, hvis vi sneede inde i bilen". Vi kom frem, men deres store newfoundlænder havde spist det meste af gåsen, fordi den stod et sted, hvor den ikke skulle stå. Det var en sjov jul og et sjovt minde.

Hvilken jul har været den værste?

- Jeg synes altid, julen har været vellykket og fin, men sidste år døde min far, og så får tingene en ny farve, når der sker noget så afgørende, som når et menneske pludseligt ikke er der mere.

Hvad er den bedste gave, du har givet?

- Jeg har det faktisk sådan, at gaver ikke er så vigtige, så jeg glemmer det lidt. Julen betyder ro, varme, glæde og tid til eftertanke.

"Tinkas juleeventyr" kan ses på TV2 hver aften i december op til juleaften.

/ritzau/