Tusk til catalansk leder: Lad være med at gøre dialog umulig
EU-præsident Donald Tusk appellerer til den catalanske leder, Carles Puigdemont, om at lade være med at træffe en beslutning, der vil gøre dialog umulig. Foto: Thierry Charlier/arkiv/AFP
EU-præsident Donald Tusk opfordrer Catalonien til at respektere Spaniens forfatningsmæssige orden.

EU-præsident Donald Tusk appellerer til den catalanske leder, Carles Puigdemont, om at lade være med at træffe en beslutning, der vil gøre dialog umulig.

Opfordringen fra Tusk kommer tirsdag få timer før en mulig catalansk erklæring om uafhængighed af Spanien.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har på forhånd svoret at gøre alt, hvad der står i hans magt, for at forhindre catalansk uafhængighed.

I en tale i Det Europæiske Regionsudvalg i Bruxelles siger Donald Tusk, at han for få dage siden bad Rajoy om at lede efter en løsning uden brug af magt.

- Om at lede efter efter dialog. For argumentets styrke er altid bedre end styrkens argument, siger EU-præsidenten.

- I dag beder jeg dig om at respektere den forfatningsmæssige orden og ikke annoncere en beslutning, der vil gøre sådan en dialog umulig, siger Tusk i en direkte appel til den catalanske leder.

- Forskellighed burde ikke, og behøver ikke, føre til en konflikt, hvis konsekvenser selvfølgelig ville være dårlige for catalanerne, for spanierne og for hele Europa, siger han.

Donald Tusk opfordrer den regionale leder og catalanerne til altid at "lede efter, hvad der forener os, og ikke efter hvad der splitter os".

EU har gentagne gange opfordret til dialog for at løse krisen i Spanien.

Desuden har EU fastslået, at den catalanske folkeafstemning forrige søndag om uafhængighed var ulovlig ifølge den spanske forfatning.

Spansk politi har tirsdag skærpet sikkerheden omkring Cataloniens parlament, inden Puigdemont senere tirsdag skal holde en tale.

I talen vil han måske erklære regionen uafhængig af Spanien.

Puigdemont deltog tirsdag morgen i et catalansk regeringsmøde.

Her blev det besluttet, hvordan der skal arbejdes videre med forsøgene på at opnå uafhængighed.

/ritzau/