Tusk giver EU to måneder til at kontrollere flygtningekrise

Europa har to måneder til at få flygtningekrisen under kontrol, ellers vil Schengen kollapse, siger Tusk.
Ifølge EU-præsident Donald Tusk har Europa indtil midten af marts til at få flygtningekrisen under kontrol. Ellers vil Schengen-samarbejdet bryde sammen, advarer han.
Ifølge EU-præsident Donald Tusk har Europa indtil midten af marts til at få flygtningekrisen under kontrol. Ellers vil Schengen-samarbejdet bryde sammen, advarer han. Foto: AP Photo/Petr David Josek/AP

EU's præsident, Donald Tusk, siger til Europaparlamentet, at Europa har to måneder til at få flygtningekrisen under kontrol - ellers vil det pasfri Schengen-område kollapse.

- Vi har ikke mere end to måneder til at få tingene under kontrol, siger han ifølge Reuters.

Samtidig siger EU-præsidenten, at EU vil "mislykkes som et politisk projekt", hvis de 28 medlemslande ikke formår at udøve ordentlig kontrol med de ydre grænser.

- Det Europæiske Råds møde i marts vil være sidste chance for at se, om vores strategi virker. Hvis ikke vil vi stå over for alvorlige konsekvenser som sammenbruddet af Schengen, siger Donald Tusk med henvisning til topmødet 17.-18. marts.

Ifølge Schengen-reglerne skal et medlemsland stå over for "en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed" for at kunne bryde den fri bevægelighed ved at genindføre midlertidig grænsekontrol.

Som bekendt er den fri bevægelighed allerede blevet suspenderet her hjemme ligesom i Sverige og Tyskland, hvor der er indført midlertidig grænsekontrol i et forsøg på at dæmme op for strømmen af flygtninge og migranter.

Sidste år ankom mere end en million flygtninge til Europa.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.