Tusindvis føler sig nedslidte: "Groteske tal"

Danmark
Mange danskere i fysisk krævende job føler sig nedslidt, viser nye tal. (Foto: Foto: Bax Lindhardt / Scanpix )

Hver 10. arbejder inden for en række job har kun halvdelen eller slet ingen arbejdsevne tilbage. Det viser et nyt forskningsprojekt.

Tusindvis af seniorer er i reel fare for at måtte forlade arbejdsmarkedet før tid på grund af nedslidning.

Det viser nye tal fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningen på 11.919 personer i alderen fra 50 år og op er blevet spurgt til deres arbejdsevne.

Det skriver Fagbladet 3F.

Værst står det til blandt bygge- og anlægsarbejdere, rengøringsassistenter, murere, VVS’ere og jord- og betonarbejdere. Her oplever over hver 10., at deres arbejdsevne er stærkt nedsat, halveret - eller at de slet ingen arbejdsevne har tilbage.

- Der er mange, som har et hårdt fysisk arbejde, og det er inden for de samme jobgrupper, at der er flest, som har smerter og ondt i kroppen, der kan begrænse dem i arbejdet. Vi ved, at det øger risikoen for et langt sygefravær og til, at man ryger helt ud af arbejdsmarkedet før tid, siger professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som har stået for forskningsprojektet.

Han understreger, at tallene ikke tager højde for de seniorer, der allerede har forladt arbejdsmarkedet før tid.

- Tallene ser muligvis pænere ud, end de er for alle, som er over 50 år i Danmark, da nogle i den alder allerede vil have forladt arbejdsmarkedet på grund af dårligt helbred. Vi ser altså kun på dem, der er tilbage, siger Lars L. Andersen.

På en skala fra 0-10, hvor 10 er det bedste, vurderer i alt seks procent af knap 12.000 medvirkende i SeniorArbejdsLiv deres arbejdsevne til at være under fem.

Som led i projektet har forskerne også spurgt personer, der har fået tilkendt førtidspension, hvordan deres arbejdsevne var i deres seneste job, før de forlod arbejdsmarkedet.

- De vurderer i gennemsnit også deres arbejdsevne i den sidste tid på jobbet til at have været lige under fem. Så når man ligger under 5 på en skala fra 0-10 er ens evne til at arbejde altså stærkt nedsat, siger Lars L. Andersen.

Hvert år får op mod 10.000 af medlemmer af 3F en arbejdsskade eller er udsat for nedslidning, og hvert femte medlem af fagforbundet forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen.

- Det er groteske tal, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Hun mener, at undersøgelsen fra NFA bekræfter, at fagforbundets medlemmer arbejder i de mest belastede brancher både i forhold til det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

- 3F’erne slider og slæber, og det er skræmmende, at så mange af de medvirkende i undersøgelsen fra NFA oplever, at de har en stærkt begrænset - eller slet ingen - arbejdsevne, fra de er 50 år og opefter. Det håber og forventer jeg, at politikerne på Christiansborg husker på, når de i disse dage forhandler en aftale om den fremtidige arbejdsmiljøindsats på plads. Man skal kunne gå på arbejde uden at blive slidt ned af sit job, siger Ulla Sørensen.

 

 

Fagbladet 3F

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald