Tusinder kræver retfærdighed for dræbte mexicanske studerende
Over en måned efter deres forsvinden bekræftede myndighederne mandag, at 25-årige Aceves Gastelum, 20-årige Daniel Diaz og 20-årige Marco Avalos blev bortført, tortureret og dræbt af medlemmer af et narkokartel. Derefter blev deres kroppe opløst i syre. Foto: Ulises Ruiz/AFP
Tre filmelever blev bortført, tortureret og dræbt af narkokriminelle, før deres kroppe blev opløst i syre.

Næsten 12.000 mennesker i byen Guadalajara i den vestlige del af Mexico gik torsdag på gaden for at kræve retfærdighed for tre filmstuderende, der er blevet dræbt i en forbrydelse, som har chokeret landet.

Over en måned efter deres forsvinden bekræftede myndighederne mandag, at 25-årige Aceves Gastelum, 20-årige Daniel Diaz og 20-årige Marco Avalos er blevet bortført, tortureret og dræbt af medlemmer af et narkokartel. Derefter blev deres kroppe opløst i syre.

- Den absurde krig mod stoffer tager livet af vores klassekammerater, og vi vil ikke tillade det længere, siger Jesus Medina, en studenterformand på Universidad de Guadalajara.

En YouTube-stjerne og rapper i Mexico ved navn Christian Omar Palma Gutierrez har indrømmet, at han opløste de tre lig i syre.

Gutierrez hævder, at han modtog 3000 pesos - eller knap 980 kroner - om ugen for at arbejde for narkokartellet Cartel Jalisco Nueva Generación, der er et af de mest magtfulde narkokarteller i Mexico.

- Sådan nogle mennesker, som ikke længere føler noget, de har glemt, hvad det vil sige at være menneske, siger Jose Eduardo Gomez, der er professor på universitetet i Guadalajara.

Sammen med studerende fra fem lokale universiteter marcherede lærere og familiemedlemmer til de dræbte gennem gaderne i Guadalajara torsdag. Her råbte de slagord og sang sange i håbet om fred.

Ifølge officielle tal er flere end 200.000 mennesker blevet dræbt, mens over 30.000 andre er forsvundet, siden den mexicanske regering i slutningen af 2006 indledte en kontroversiel militæroffensiv mod organiseret narkokriminalitet i landet.

/ritzau/AFP