Turister på krydstogt opgiver at nå Hans Ø
Isen forhindrer 112 danske krydstogtgæster i at nå Hans Ø i det nordligste Grønland. Nyt forsøg gøres i 2014.

Krydstogtskibet Clipper Adventure med 112 danske turister om bord måtte lørdag opgive at nå frem til det omstridte klippeskær Hans Ø i Nares Strædet mellem Grønland og Canada.

Isen i strædet er endnu ikke brudt op, og det er derfor umuligt at besejle området undtagen med kraftige isbrydere, oplyser ekspeditionsleder Axel Fiedler fra det nordligste Grønland.

Krydstogtgæsterne er på tur med rejsebureauet Albatros Travel. Fredag aften passerede skibet Grønlands vestligste punkt, Kap Alexander, og fortsatte derfra nordpå mod den 1,3 kvadratkilometer store Hans Ø.

Øen - der i 1873 blev opkaldt efter eskimoen Hans Hendrik fra Fiskenæsset - er genstand for en territorialstrid mellem Danmark og Canada, som begge har gjort hævd på den lille klippeknold.

Det skyldes især udsigten til fremtidige fund af råstoffer i havområdet.

I stedet for "den rigtige" Hans Ø gjorde de danske turister landgang på en anden mindre klippeø med samme navn 150 sømil længere mod syd i Nares Strædet. Her rejste de en stenvarde på øens højeste punkt.

I 2010 havde Albatros Travel større held, da bureauets skib, Ocean Nova, nåede Hans Ø højt mod nord.

Hans Ø har tidligere haft besøg af officielle repræsentanter for de to nationer, der strides om klippeknolden.

Folk fra det danske søværn har plantet Dannebrog og lagt en flaske Gammel Dansk, mens canadiske styrker svarede igen med at hejse deres flag og placere en flaske Canadian Club på øen.

Albatros Travel planlægger nu et nyt forsøg på at besøge Hans Ø i 2014.

/ritzau/