turisme Dollarmillioner i emigrantturisme

Der kan være mange turistdollars at tjene, hvis Danmark som rejsemål markedsføres mere direkte mod amerikanere med danske rødder.Af Lars Fogt

lafo@avisen.dk

@BRØD:Der ligger millioner af dollars i danskamerikanernes punge, som turisme-danmark gerne vil have fingre i.

»Det her er en yderst interessant målgruppe, som du serverer på et sølvfad for os. Den vil vi gerne knytte en sløjfe om. Mange amerikanere kommer i forvejen hertil i forbindelse med krydstogt. Vi kunne få flere med danske rødder hertil, hvis vi slog på, at vi er det land, som deres forfædre stammer fra,« siger direktør Dorthe Kiilerich fra Visit Danmark.

I 2005 overnattede amerikanere 400.000 nætter i Danmark viser tal fra samme turistråd.

Flere af vores nabolande er begyndt at satse på emigrantturisme og bruge den stigende interesse for slægtsforskning til at lokke turister til.

»Det er en ekstra attraktion, når vi skal lokke dem til netop Danmark. Derfor kunne jeg godt forestille mig, at vi skulle rette mere markedsføring mod de danske enklaver og udvandrere. Centeret i Aalborg er nyt for mig, men det er jo en oplagt historisk oplevelse,« siger direktøren.

Hun vil undersøge, om de kunne rette mere markedsføring mod de utallige danske foreninger spredt ud over USA. En del emigrantturisme går også den anden vej. Der er nemlig også danske slægtsinteresserede, der tager over for at se, hvor en tipoldefar blev af. I Iowa er der således et The Danish Immigrant Museum .

Det er på tide, at turistrådet begynder at interessere sig for immigranterne, mener Henning Bender, stadsarkivar i Aalborg og leder af Dansk Udvandrer Arkiv.

»Jeg har altid slået på, at man skulle oppriotere indsatsen på det her område, fordi der er masser af turister i det,« siger Henning Bender.

Tal på færgebilletterne

Indtil 2004 sad mellem 10 og 20 langtidsledige ved arkivet i Aalborg og tastede gamle færgebilletter ind i et computersystem. Her havde de siddet siden 1996.

Systemet gør, at man let kan finde frem til de udvandrede ved at indtaste et navn. Og man har endda kunnet søge i arkivet over internettet.

Men nu er arbejdet sat i stå – der er nemlig ingen arbejdsløshed længere i Danmark. Og dermed ikke flere langtidsledige til at taste færgebilletter ind.

»Og nu sidder vi fast ved 1909,« siger Henning Bender.

Han anmoder derfor Kulturministeriet om en halv million – til at ansætte en historiker, så de kan komme videre med arbejdet og få de sidste færgebilletter med.

»Det er den mindste service, som vi kan byde de amerikanske turister og udvandrere, der jo kommer rejsende hertil,« siger han.

Som det er nu, betaler den danske stat ud over et mindre driftstilskud på 165.000 kroner intet til udvandrerarkivet – det hele betales af Aalborg Kommune. Og sådan forbliver det, hvis det står til Kulturminister Brian Mikkelsen (K):

»Jeg mener ikke, at det er statens opgave at finansiere den almindelige drift på Dansk Udvandrer Arkiv i Aalborg,« siger han.