Trump vil skære i sundhed og indføre betalt forældreorlov
Den amerikanske præsident, Donald Trump (til venstre), førte valgkamp på løfter om ikke at skære i USA's sociale sikring og understøttelse. Men i et udspil til en finanslov foreslår han gigantiske besparelser, skriver en række medier. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
I et udspil til en finanslov foreslår den amerikanske præsident gigantiske besparelser.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil tirsdag fremlægge et udspil til en amerikansk finanslov for 2018.

Udspillet indeholder blandt andet store besparelser på sundhedsområdet og inden for understøttelse til amerikanere med lav indkomst. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der vil samtidig blive brugt flere penge på det amerikanske forsvar og på at styrke USA's grænser.

Udspillet indeholder ifølge nyhedsbureauet dpa også en fremskrivning af USA's udgifter over det næste årti. Her ønsker Trumps administration samlet at skære 3,6 billioner dollar i udgifter.

Til gengæld foreslår Donald Trump, at der indføres seks ugers forældrelov, der ifølge planen vil være "fuldt betalt". Det koster 18 milliarder dollar over ti år.

Donald Trump lovede i løbet af den amerikanske valgkamp, at han ikke ville skære i USA's sociale sikring og understøttelse.

Men det såkaldte Medicaid-program, der yder sundhedsstøtte til lavindkomstgrupper og invalide, bliver skåret med 800 milliarder dollar over det næste årti, hvis det står til Trump. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det bliver i så fald en del af forsøget på at trække den store sundhedsreform, der er kendt som Obamacare, tilbage.

Kongressens budgetkontor skønner, at en sådan besparelse vil betyde, at op mod 10 millioner amerikanere vil miste retten til Medicaid.

Mick Mulvaney, der er direktør for budgetkontoret i Det Hvide Hus, har fremlagt dele af planen for journalister i præsidentboligen mandag aften.

Han mener ikke, at besparelserne vil påvirke fattige amerikaneres sundhed.

- Vi piller ikke ved fundamentet i det sociale sikkerhedsnet, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/