Troels Lund kan tie stille i vidneskranken
Af de 43 vidner der foreløbig er indkaldt som vidner i skattesagskommissionen, har over 30 ret til at tie.

Tirsdag begynder afhøringerne af de foreløbig 43 vidner, der skal hjælpe Skattekommissionen med at afdække, hvem der lækkede Helle Thornings skattepapirer til pressen.

Men hovedparten af vidnerne har slet ikke pligt til at sige noget som helst. Faktisk gælder for over 30 af vidnerne.

Blandt dem, der har ret til at undlade at svare, er tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V). Ligesom sagens øvrige centrale vidner har han ikke har pligt til at udtale sig, fordi deres svar i princippet kan bringe dem selv i fedtefadet.

- Hele flokken er vidner, og der er ingen tiltalte. De fleste af vores vidner har ikke pligt til at udtale sig. Hvis der er fare for, at man kan komme i klemme, så har man ikke den pligt, siger kommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen.

- Man kan godt sige, at det er et kanonstort tal og det gør tingene lidt tunge, siger kommissionsformanden.

- Men det har at gøre med, at vi blandt andet skal undersøge, om der er nogen, der har lækket oplysninger i skattesagen og det er der jo i princippet mange, der kan have gjort, siger han.

Landsdommeren frygter ikke, at den udbredte ret til tavshed i vidneskranken gør, at undersøgelseskommissionen aldrig kommer til bunds i sagen.

- Vi arbejder med et klientel, der normalt gerne vil udtale sig. I Dan Lynge-kommissionen (om rockeren Dan Lynges samarbejde med politiet, red.) besvarede alle vidner alle spørgsmål, siger han.

Stort set samtlige vidner er enten embedsfolk i Skat og Skatteministeriet, politikere eller journalister og spindoktorer.

Blandt de første i vidneskranken tirsdag er Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og journalist Jan Kjærgaard fra samme avis. Onsdag kommer turen så til Troels Lund Poulsens tidligere spindoktor Peter Arnfeldt.

/ritzau/