Trods nye rekordtal: De unge går glip af jobfesten
Unge har ikke fået samme del i jobfesten, som de ældre. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
De ældste oplever markant beskæftigelsesfremgang, og flere kommer ud på arbejdsmarkedet. De unge kan stadigvæk ikke helt følge med.

Ledigheden er nede på samme niveau som før finanskrisen, og netop offentliggjorte tal viser, at antallet af lønmodtagere i Danmark er rekordhøjt. Men fremgangen i beskæftigelse er ikke lige fordelt på alder og uddannelse.

De unge har fortsat sværest ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, og det er især blandt nyuddannede akademikere, at ledigheden fortsat er høj.

- Det tager generelt lidt længere tid for unge at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Unge har ikke så meget på deres CV som ældre har. De har ikke meget at vise, når de søger, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), til Avisen.dk.

Helt nye jobtal viser, at der aldrig tidligere har været så mange lønmodtagere i Danmark som i januar måned. Den generelle ledighed er kommet helt ned på 4,1 procent, men til gengæld er ledigheden blandt de 25-29-årige fortsat oppe på 7,9 procent.

Ledigheden blandt nyuddannede er også fortsat høj. I 2015 var 13 procent af nyuddannede stadigvæk ledige efter et halvt år.

Tilknytning til arbejdsmarkedet under uddannelse

Hos Dansk Erhverv er man også enig i, at de unge har sværere ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og derfor efterlyser uddannelses- og forskningspolitisk chef, Mads Eriksen, at flere uddannelser giver unge mulighed for at få tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Det er meget vigtigt, at unge kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem deres uddannelse. Her er der kommet en ny mulighed, som er en erhvervskandidat, hvor man studerer på halv tid og er i virksomhed på halv tid. Den ordning har vi store forhåbninger til, siger han til Avisen.dk.

Ledigheden blandt nyuddannede med lange videregående uddannelser er højere end nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse.

Hos Djøf råder man sine medlemmer, der primært består af akademikere, til allerede under uddannelsen at få kontakt til arbejdsmarkedet ved at få et studierelevant job og allerede begynde at søge under specialeskrivningen.

- Det (at have et studierelevant job red.) er i virkeligheden vigtigere, end om man har de allerbedste karakterer. Det skyldes den erfaring, man får ved at have et studie, men i virkeligheden også det netværk, man opbygger, siger Mette Knudsen, der er chef for Djøf’s Rådgivningscenter.

For mange nyuddannede er det helt nyt at skulle søge job, og derfor er det en god idé at øve sig på det, mens man stadig studerer, mener Mette Knudsen. Derudover er det en fordel at søge bredt. Det gælder både geografisk og fagligt.

Længere tid på arbejdsmarkedet

Nye tal fra Dansk Industri viser, at 78 procent af fremgangen i beskæftigelse kan tilskrives dem, der er over 50 år. Erik Bjørsted påpeger, at folk i dag bliver længere tid på arbejdsmarkedet.

- Der er mange om buddet på arbejdsmarkedet, fordi de ældre i højere grad er blevet derude. Derfor er konkurrencen om de ledige job forholdsvis hård for de unge, siger han.

Ifølge Erik Bjørsted har arbejdsgiverne under den økonomiske krise kunnet vælge og vrage, som de havde lyst til.

- Virksomhederne har kunne sætte overliggeren højt og sætte store krav til forudgående erfaring fra andre typer job. I den kamp om job står nyuddannede ikke godt, siger han.

Erik Bjørsted håber, at virksomheder i disse gode tider med økonomisk opsving i højere grad kigger i retning af de nyuddannede, så ledigheden med tiden kan komme ned på et mere fornuftigt niveau.