Trods luder-øgenavn: Zentropa fik grøn smiley af Arbejdstilsynet i februar
Zentropas ledelse oplyser, at Peter Aalbæk ikke længere må udtale sig på vegne af Zentropa, ikke længere deltage i ledermøder i selskabet og ikke længere skal have elever under sin ledelse. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Arbejdstilsynet er lige nu i gang med at undersøge beskyldningerne om sexchikane på det danske filmselskab Zentropa.

Herhjemme står selskabet Zentropa i #metoo-stormens øje, og både filmproducent Peter Aalbæk og den danske stjerneinstruktør Lars von Trier beskyldes for krænkelser.

Efter skriverierne i pressen har Arbejdstilsynet nu i november været på besøg to gange hos Zentropa i Hvidovre for at undersøge arbejdsmiljøet. 

Men da tilsynet var på besøg den 23. februar tidligere i år, klarede Zentropa sig så flot, at virksomheden fik en grøn smiley og rosende ord med på vejen: 

"Det betyder, at virksomheden ikke har noget udestående med Arbejdstilsynet. Den grønne smiley er dermed også et signal til omverdenen om, at I har styr på jeres arbejdsmiljø," skrev Arbejdstilsynet i rapporten, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

Arbejdstilsynet oplyser, at det er en standardskrivelse til alle virksomheder, der får en grøn smiley. 

I 2013 skrev journalist Anne Mette Lundtofte bogen ”Zentropia", der beskrev en bemærkelsesværdig kultur i filmselskabet, og hvordan gratis-arbejderne - "småttere" - blev behandlet af blandt andre Peter Aalbæk Jensen.

Det er også kommet frem blandt andet i Euroman, at nogle småtter (blev kaldt for "Lille L" - Lille Luder. I december 2013 kunne Politiken fortælle, at ansatte skulle være klar til at fodre Peter Aalbæk Jensens grise i Herfølge, og at der til julefrokosten var arrangeret nøgenbingo og præmier for længste kønsbehåring.

En småtte kunne også fortælle, hvordan han skulle oplyse forsamlingen om sin seksuelle orientering på første arbejdsdag.  

Et øjebliksbillede

Avisen.dk har fået aktindsigt i alle Arbejdstilsynets dokumenter om Zentropa siden 2005, og her findes en række påbud for fysiske forhold - eksempelvis rygning indendøre og en elbil-ulykke - men ingen psykiske afgørelser om eksempelvis mobning eller sexchikane.

I Arbejdstilsynet siger Karsten Christensen, tilsynsdirektør for Tilsynscenter Øst, at et tilsyn er et øjebliksbillede af virksomheden. Og når det kommer til det psykiske arbejdsmiljø, er Arbejdstilsynet afhængige af, at nogen tør sige noget ved tilsynets besøg. 

- Det kan være svært for nogen i den konkrete situation, men så kan man kontakte os anonymt. 
 
Har man nogensinde – på alle besøg på Zentropa – haft en tanke om, at det kunne være smart at spørge til seksuel chikane, eller er det først nu?

- Jeg kan ikke svare dig på, om der er blevet spurgt til det. Men jeg kan sige, at der ikke er blevet givet afgørelser som eksempelvis påbud på det. Det kan godt have været et samtaleemne, men vi har ikke reageret på det og givet afgørelser, siger Karsten Christensen. 

Der skal være en mistanke

Når Arbejdstilsynet kommer på besøg taler man blandt andet med ledelsen og arbejdsmiljørepræsentanten og læser arbejdspladsvurderingen (APV). Tilsynet går også en 'rundgang', hvor der er mulighed for at tale med medarbejdere. 

Men ifølge Karsten Christensen har det ikke tidligere givet anledning til med gruppesamtaler at undersøge yderligere, om der er forekommet mobning eller sexchikane på arbejdspladsen.
 
Men spørger I direkte om mobning og seksuel chikane?

- Det gør vi ikke, medmindre vi får mistanke om, at det finder sted. Og så er der som sagt altid muligheden for at kontakte os anonymt.

Hvorfor ikke?

- Det er noget virksomheden selv gennemgår i deres APV-arbejde, og det indgår i vores vurdering.

Men I er tilsynet, der skal finde ud af, om det så også passer? Og det kan man vel kun, hvis man spørger?

- Ja, det kan du sige, men det kræver også, at man har en indikation af, at der er nogle forhold, der ikke er, som de skal være.

- Vi er til en vis grad afhængige af, at medarbejderne vil fortælle om det, hvis de oplever problemer. Det er det øjebliksbillede, vi får, når vi laver tilsyn derude en torsdag i februar, siger han.

Har stadig en grøn smiley

Arbejdstilsynet kunne ikke afslutte det aktuelle arbejde med Zentropa efter deres andet besøg i november, fortæller tilsynschefen.

- Nu er der nogle sager, som bliver omtalt af pressen. De gør, at der er brug for at komme derud for at lave en undersøgelse, som kan beskrive de forhold.

- Et besøg var ikke nok, supplerer Karsten Christensen.

I dag har Zentropa stadig en grøn smiley for sit gode arbejdsmiljø.

- Virksomheden skal have en afgørelse, hvis der skal ske noget med deres smiley-status. Det kræver, at vi konstaterer, at der er problemer og ikke blot omtale i pressen, siger Karsten Christensen.

Arbejdstilsynet forventer at besøge Zentropa igen i december og afslutte undersøgelsen senere samme måned.