Trods anbefalinger: Her nægter borgmestre at gå ned i løn
Morten Andersen (tv) og Steen Dahlstrøm følger Folketingets beslutning om aflønning af deres arbejde som borgmester. Foto: Nordfyn Kommune og Middelfart Kommune
Ti borgmestre på Fyn følger deres nordjyske kolleger og ser ingen grund til at modregne honorarer i borgmesterlønnen.

Ingen af de fynske borgmestre har planer om at gå ned i løn og afskrive sig honorarer for bestyrelsesarbejdet. 

Det viser en rundspørge, som TV 2/Fyn har lavet blandt de ti fynske borgmestre. Undersøgelsen kommer efter Aalborgs socialdemokratiske borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, fravalgte at modtage honorarer for sine bestyrelsesposter fordi han var træt af debatten omkring sin aflønning.

De fynske borgmestre er således enige med deres nordjyske kolleger, som for tre uger siden gav den samme melding:

- Vi følger de regler, Folketinget har fastsat, var meldingen ret entydigt fra borgmestrene uden for Aalborg.

Skarpe regler

Og reglerne er klare: Landets borgmestre må gerne modtage honorarer for de bestyrelsesposter, som de har i egenskab af borgmester.

Men da Folketinget sidste år vedtog, at landets borgmestre, efter 22 år uden regulering af lønnen, skulle stige 30 procent i løn, anbefalede Vederlagskommissionen blandt andet også, at borgmestrene skulle modregnes i deres løn for de indtægter, som de måtte have fra de bestyrelsesposter, som de har i egenskab af borgmester. 

Artiklen fortsætter under billedet ...

- Den debat, der har været rejst, og der er flere, der har ytret sig meget tydeligt i forhold til det her, det kommer til at fjerne fokus fra det politiske arbejde, og så kommer det til at handle om løn, og det synes jeg er træls, sagde Thomas Kastrup-Larsen i forbindelse med, at han droppede vederlag for en række bestyrelsesposter. Foto: Simon Læssøe/Scanpix/arkiv

Løn for arbejde

Ifølge TV 2/Fyns undersøgelse modtager fem fynske borgmestre fast bestyrelseshonorar. Det er Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), Middelfarts borgmester, Steen Dahlstrøm (S) og Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V).

Og det er blandt andre Middelfarts borgmester, Steen Dahlstrøm, tilfreds med. Han henviser til Folketingets beslutning, mens Morten Andersen, Nordfyn, argumenterer med, at bestyrelsesarbejde også er arbejde.

- Vederlaget er jo en betaling for den arbejdsindsats og det ansvar, der følger med det pågældende hverv, siger han i et svar til tv-stationen.

Det er Folketingets skyld

Dansk Folkepartis kommunalordfører i Folketinget og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Susanne Eilersen, siger til TV 2/Fyn, at hun godt forstår Thomas Kastrup-Larsens beslutning.
Hun mener, at det er regeringens og Folketingets skyld, at debatten om politikernes lønninger dukker op igen og igen.

- Man burde have foretaget et rent snit, så lønnen en gang for alle blev lagt fast for en borgmester - uanset om han eller hun har afledte bestyrelsesposter eller ej, siger Susanne Eilersen til TV 2/Fyn.