Trist britisk stemning lægger dæmper på dronningefejring
Storbritanniens dronning Elizabeth mødte fredag overlevende fra branden i Grenfell-højhuset i London. Foto: Dominic Lipinski/AFP
Storbrand og angreb i London og Manchester har skabt en "trist" stemning, mener dronning Elizabeth.

Den voldsomme brand i et højhus i London og de seneste angreb i hovedstaden og i Manchester lægger en dæmper på festlighederne i forbindelse med markeringen af dronning Elizabeths såkaldte officielle fødselsdag.

Det siger den 91-årige britiske monark i en skriftlig udtalelse lørdag.

- Denne dag bliver normalt brugt som en anledning til at fejre. Men i år er det vanskeligt at undslippe en meget trist national stemning.

- I de seneste måneder har landet været vidne til en række forfærdelige tragedier, siger hun.

Dronning Elizabeth besøgte i sidste måned de sårede efter et angreb mod en popkoncert i Manchester, hvor 22 personer mistede livet.

Fredag besøgte hun sammen med prins William området i det vestlige London, som i denne uge blev ramt af en brandtragedie i et højhus. Her talte de med flere af de overlevende.

Mindst 30 mennesker omkom i branden, men dødstallet frygtes at stige.

Den britiske hovedstad blev også ramt af et angreb tidligere i juni, hvor otte personer blev dræbt. Det skete, da angrebsmænd kørte ind i fodgængere på London Bridge og efterfølgende gik bersærk med knive.

Og i marts kørte en mand bevidst adskillige mennesker ned på Westminster Bridge og stak en politibetjent ihjel.

- I forbindelse med besøg i Manchester og London er jeg blevet dybt berørt af folks umiddelbare lyst til at tilbyde trøst og støtte til dem, der har haft allermest brug for det, siger dronningen.

Dronning Elizabeths egentlige fødselsdag er 21. april, men hun bliver fejret igen en lørdag i juni - i år 17. juni. Det markeres med en militærparade i London.

/ritzau/