Tredje tyske spionchef går efter skandale
Fejl i efterforskning af nynazistisk terrorcelle får nu også Sachsens efterretningschef til at træde tilbage.

Først gik chefen for den nationale tyske indlandsefterretningstjeneste.

Så blev den ansvarlige for den østtyske delstat Thüringens efterretningstjeneste tvunget til at gå, og nu har også chefen for sikkerhedstjenesten i nabodelstaten Sachsen overraskende bebudet sin retræte.

Det er en omfattende politiskandale om kiks og fadæser i efterforskningen af en nynazistisk terrorcelle, der har rystet det tyske efterretningsvæsen.

Selv om de var i myndighedernes søgelys, formåede de tre medlemmer af gruppen Nationalsocialistisk Undergrund, NSU, at skjule sig i Zwickau i Thüringen, mens de i 13 år dræbte ni indvandrere og en kvindelig betjent, begik bankrøverier og bombeangreb.

Sachsens spionchef, Reinhard Boos, trækker sig 1. august i år, fordi delstatsparlamentet ikke har fået tilstrækkelig indblik i sagsakterne om efterforskningen af NSU.

- Årsagen er åbenbart enkelte medarbejderes eklatant dårlige opførsel, siger Sachsens indenrigsminister Markus Ulbig i landdagen i Dresden.

Thüringens spionchef Thomas Sippel måtte forleden trække sig, fordi hans tjeneste fra 1997 til 2003 slusede folk ind i det nynazistiske miljø med de tre NSU-medlemmer i Zwickau uden at opdage eller forhindre deres forbrydelser.

Og dagen før Thomas Sippels afsked gik den mangeårige chef for indlandsefterretningstjenesten, Heinz Fromm, af, fordi sagsakter om agenter, der havde infiltreret terrorcellen, var blevet slettet hos hans tjeneste.

Terrorcellen blev først afsløret, da et bankrøveri gik galt sidste efterår. De to mandlige medlemmer af cellen begik selvmord, mens det kvindelige medlem blev anholdt.

De tyske myndigheder har erkendt, at deres efterforskning har været hæmmet af dårlig koordinering og fejl. Blandt andet har det vist sig, at det ikke er særlig hensigtsmæssigt, at alle 16 tyske delstater har deres egen efterretningstjeneste.

Forbundspræsident Joachim Gauck har advaret om, at tyskerne ikke længere har samme tillid til efterretningstjenesterne på grund af skandalen.

- Borgerne vil vide, hvad der virkelig er sket, sagde statsoverhovedet i sidste uge.

/ritzau/dpa