Tre gange så meget ny narko strømmer ind i EU
Billige kemiske kopi-stoffer kan give alvorlige bivirkninger Foto: Mattman723/GNU Free Documentation License/Wikimedia
Myndighederne har svært ved at følge med udviklingen af syntetiske stoffer med fatale bivirkninger.

Nye typer narkotika vælter ind over grænserne i EU.

På fem år er der sket en tredobling i mængden af nye syntestiske stoffer. I 2005 blev der registreret 14 nye euforiserende stoffer. I 2010 var det steget til 41, skriver Jyllands-Posten.

Vicekriminalinspektør Ove Bundgaard Larsen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) siger, at den massive produktion gør narkomarkedet umuligt at forudsige og kontrollere.

"En af de største udfordringer for os er, at de nye stoffer bliver udviklet enormt hurtigt. Derfor bliver vores arbejde ofte reaktivt," siger Ove Bundgaard Larsen til Jyllands-Posten.

Ingen EU-lande har i dag en lovgivning imod udviklingen af nye euforiserende narkotika. Der kan gå op til flere måneder fra politiet har opsporet et nyt stof til sundhedsmyndighederne har analyseret og vurderet stoffet, og til politikerne kan forbyde det.

I mellemtiden kan bagmændene lovligt fremstille og sælge stofferne.

Det er især efterligninger af cannabis, såkaldte syntetiske cannaboider, som fylder i statistikken.

Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen siger til Newspaq, at de danske myndigheder er på forkant med udviklingen.

"Vi har faktisk forbudt en række af de her cannabinoider inden de er kommet ind på det danske marked. Vi er helt i front i europæisk sammenhæng i forhold til at forbyde de her stoffer," siger Kari Grasaasen.

Ifølge hende forsvinder mange af de nye stoffer hurtigt fra markedet igen, fordi effekten ikke er som ventet, eller fordi der er for store negative bivirkninger.

Et af problemerne med de nye syntetiske stoffer er, at misbrugerne ikke ved, hvad de indeholder, og dermed ikke kan overskue konsekvenserne, hverken på kort eller langt sigt. Bivirkningerne kan være alt fra psykoser og hjertebanken til forgiftninger og i yderste konsekvens dødsfald.

Det bekymrer dog ikke bagmændende, siger Ove Bundgaard Larsen.

"De kan sælge stoffer, som ikke koster ret meget at producere, til høje priser. Enten er fremstillingen billigere eller også er ingredienserne. Og dem, der står bag, er ligeglade med, om man dør efter to måneders brug," siger han.