Pølser, bøffer, majskolber og hvidløgsbrød... Traditionelt har mange danskere forbundet grillen med det grove, salte køkken.
Men faktisk kan grillen også oplagt bruges til det søde køkken.
Foto: Unsplash
Ferskener og andre frugter
Og her er især ferskener og nektariner et taknemmeligt sted at begynde, foreslår Louisa Lorang, der er kok, madskribent og forfatter til en lang række kogebøger.
- Flæk dem, fjern stenen, grill dem på skærefladen - og top dem med noget god vaniljeis bagefter. Det er noget af det allerskønneste og nemmeste, man kan kaste sig over af grilldesserter, siger hun.
Samme manøvre kan du også lave med blommer eller de der æbler og pærer, som er blevet lidt stødt nederst i frugtskålen, tilføjer Anders Jensen, der er medlem af det danske grilllandshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.
- Du trækker noget sødme frem i frugten og får samtidig en sprødhed, som tilsammen giver en anden wow-faktor ved servering, end hvis du bare stillede en bakke is frem uden tilbehør, siger han.
Hvis du vil kræse lidt ekstra, så omrør vaniljeisen inden servering, eller giv den en tur med elpiskeren, foreslår Louisa Lorang.
- Så får du en tekstur, som er lidt henad softice og mere lækker, end hvis du bare stiller isen bundfrossen frem, siger hun.
Foto: Unsplash
Karamelliseret chokolade
Du kan også bruge grillen til at lave en simpel chokoladecrunch af hvid chokolade, foreslår Anders Jensen.
Hak den, læg den i en bakke, og drys med et nip røget flagesalt.
Giv det nogle minutter i grillen ved indirekte varme, til det nærmest karamelliserer.
- Du får sådan en saltet, rustik og karamelliseret chokolade, som smager lidt henad en avanceret Marsbar, forklarer Anders Jensen.
Server den afkølet i små stykker til kaffen eller hakket som topping til din isdessert.
Foto: Unsplash
Magarita
Tredje forslag lyder, at du kan placere dig i spændingsfeltet mellem dessert og drikkevare med en grillet margarita.
Jep, du hørte rigtigt: en margarita.
- Det er en rigtig voksendessert, og noget jeg ofte selv laver til mine gæster derhjemme, siger Louisa Lorang.
Skær et par røde grapefrugter over på midten, og grill dem på skærefladen.
Lad dem få lidt farve og røgsmag, før du presser saften og blander med tequila og agavasirup.
Tilsæt cointreau, hvis du vil lave en klassisk margarita. Men ellers kan du også nøjes med at toppe med masser af knust is eller isterninger.
- Så har du verdens nemmeste margarita, som samtidig har det der sommertwist fra grillen, siger Louisa Lorang.
Det grillede element fra grapefrugterne fungerer godt, fordi margaritas i forvejen ofte laves med mezcal, som netop har noter af røgsmag, tilføjer hun.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.