Traumatiserede soldater får nyt håb: Kortere vej til erstatning
Arkiv. (Foto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix / Ritzau)
WHO opdaterer deres beskrivelse af traume-lidelsen PTSD. Det kommer danske soldater til gode.

Der er gode nyheder for soldater, som er vendt hjem fra krig med den psykiske lidelse PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

Verdenssundhedsorganisationen WHO har opdateret deres sygdomsklassificering for lidelsen. Mere specifikt har de fjernet den frist på fire år, som indtil videre har været tilknyttet lidelsen, hvis den skulle godkendes som en arbejdsskade. 

Indtil nu har soldater skullet gå til læge med symptomer på PTSD senest fire år efter, at de er vendt hjem fra krig, hvis de ville søge erstatning for at have pådraget sig en arbejdsskade.

Den tidsfrist på fire år fjernes nu. Det skriver DR.

Positiv udvikling

Det er en positiv udvikling, mener traumeekspert og professor i psykologi på Syddansk Universitet, Ask Elklit.

- Det er relevant, at man fjerner den tidsbegrænsning, for det bygger ikke på forskning. Det bygger på, hvad der er praktisk. Det er sværere for en PTSD-ramt at løfte bevisbyrden efter mange år, så der er ikke nogen grund til yderligere at spænde ben for dem, på grund af sådan en regel, forklarer han til Avisen.dk og fortsætter:

- Det er blot noget, man har oprettet for at hjælpe juristerne, så man ikke skal bruge for meget tid på det, siger Ask Elklit.

Han nævner et eksempel på en kvinde, som først i sin alderdom udvikler PTSD på baggrund af de krigstraumer, hun har pådraget sig fra da hun er en lille pige under 2. Verdenskrig.

- Hun havde i løbet af sit liv lykkeligt glemt, de bombninger hun oplevede som barn i Tyskland. Som voksen flytter hun til Israel og gennemlever et missilangreb. Hun udvikler derefter symptomer på PTSD, og man kæder det sammen med de bombninger, hun har gennemlevet som barn under krigen, fortæller Ask Elklit.

Det er et eksempel på, at PTSD kan komme til udtryk hele 60 år efter det oprindelige traume udvikler sig, forklarer han.

Sundhedsdatastyrelsen forventer, at den nye sygdomsklassificering bliver implementeret i Danmark, men kan ikke sige hvornår.

Posttraumatisk stresslidelse, eller PTSD (Posttraumatic Stress Disorder), er en psykisk lidelse, som kan optræde efter, man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krigshandlinger, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb eller et røveri.

Sygdommen hører egentlig ikke til depressionerne, men omtales alligevel her, dels fordi den kan forveksles med en depression, dels fordi den meget ofte kan udløse en egentlig depression. Herudover kan PTSD kompliceres af, angstlidelse, misbrug, hukommelsesproblemer og andre fysiske og psykiske lidelser. Lidelsen fører ofte til, at en person fungerer dårligere socialt og i familien. Ægteskabsproblemer med efterfølgende skilsmisse er ikke ualmindeligt.

Kilde: Netdoktor.dk, Overlæge Poul Videbech. 

UDVID
 

 

via Listen To News