Trafikfare: Pas på når du pakker bil til vinterferien
En skihjelm eller en iPad kan flyve gennem luften med høj fart, hvis I må lave en katastrofeopbremsning. Derfor skal I ikke bare spænde passagererne fast, men også bagagen. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox/Free)
Bagage kan ændre bilens tyngdepunkt, så den bliver mere ustabil. Løsdele og tagboksen blive farlige ved opbremsning.

Ski, kufferter, hjelme og ungernes legetøj.

Der kan være læs på bagsmækken, når man kører på vinterferie.

Men du risikerer ikke bare at mangle plads, men også at gamble med sikkerheden, hvis du pakker bilen forkert, forklarer eksperter.

- Hvis du har meget tunge ting i tagboksen og laver en hård opbremsning, så kan den næsten blive forvandlet til en slags projektil, der flyver af taget, siger Pernille Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

Det er derfor ikke for sjov, at man har lavet en vægtgrænse for, hvor meget du må lægge op i tagboksen, understreger hun.

Du skal også tænke over, hvordan bilen er pakket indvendigt, siger Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker hos FDM.

- Man skal tænke over, at man ikke har alle mulige løse ting, der kan suse rundt i kabinen ved kraftige opbremsninger, siger han.

Jo flere skihjelme, tablets og andet grej, der ligger løst, jo flere ting er der nemlig, som kan ramme én af jer i hovedet.

Og det er altså en risiko, man skal tage alvorligt, understreger teknikeren.

- Man har det med at slå lejr i sådan en bil, når man skal køre i længere tid. Men det kan være en god idé at sige til ungerne, at de skal bruge bilens lommer til tabletten og sodavanden, siger Jørgen Jørgensen og fortsætter:

- For de kan virke som projektiler ved en katastrofeopbremsning.

Begge eksperter råder derfor til, at du tænker over, hvordan du pakker bilen. Det gælder altid, men det gælder især på kør selv-ferien, hvor du har ekstra meget bagage med.

- De tunge ting skal man sørge for at lægge i bunden af bagagerummet, så langt fremme mod bagsædet som muligt af hensyn til tyngdepunktet, råder Jørgen Jørgensen.

De lette ting kan du herefter pakke øverst i bagagerummet eller eventuelt i en tagboks eller en skiboks, råder eksperterne.

På den måde rykker du mindst muligt ved bilens tyngdepunkt, hvilket også er afgørende for sikkerheden, forklarer Jørgen Jørgensen.

- Hvis man har en bil, hvor man har rigtig meget vægt oppe på taget, så vil bilen have et besynderligt tyngdepunkt, og så bliver den ustabil at køre, forklarer teknikeren.

Løsdele som flasker, tablets og ungernes legetøj skal helst puttes i kopholdere eller bilens lommer. Eller i en holder, som kan monteres på ryggen af forsæderne, råder Jørgen Jørgensen.

Det samme gælder skihjelme og andre større ting, som enten skal pakkes ned i bagagen eller om bag gitteret, hvis man har en stationcar, råder Pernille Ehlers.

- Hvis man har en skihjelm, skal den ikke ligge løst i kabinen. For den kan blive kastet frem med meget voldsom kraft, hvis man bremser hårdt op, siger hun.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/
via Listen To News