Når det kommer til tacos, tænker du formentlig straks på mexicanske og amerikanske toppings som fx saftigt oksekød, sprød salat, moden tomat, krydret kylling, og spicy salsa.
Og netop de toppings udgør top-5 over det populære tacofyld i Danmark. Det viser en ny undersøgelse fra HelloFresh foretaget af analysebureauet Wilke.
Selvom vi i Danmark har en klassisk tilgang til tacos, viser det sig, at de har deres helt egne tacotendenser på den anden side af sundet. I Sverige er toppings som agurk, peanuts, ananas og yoghurtsauce nemlig blandt de mest foretrukne.
- Svenskerne har deres eget unikke take på tacos, som hænger sammen med, at Taco Friday har været populært i landet i godt 30 år. Variation er nøglen her. Det handler om at bruge velkendte favoritter fra andre verdenskøkkener, der lige twister tacotraditionen en anelse, siger Sofia Fattori, Head of Culinary hos HelloFresh i Norden.
Mexicansk madfeber i Danmark
Tacos har rødder i Mexico, men har for længst indtaget en topplacering på den globale madscene og fungerer også som en fast ret i mange danske hjem.
HelloFreshs nye undersøgelse viser i den forbindelse, at tacos ligger i top-3 over de mest udbredte mexicanske retter i Danmark lige efter tortillas og nachos.
- Vi ved også fra vores egne danske kundedata, at det mexicanske køkken er blandt de mest populære. Danskerne er klar på at eksperimentere lidt med de mexicanske retter, men uden at gå for langt væk fra den vindende opskrift. Tacos er på den måde ideelle til at søge inspiration fra andre verdenskøkkener, siger Sofia Fattori.
Tre andre måder
* Vietnamesisk twist: Tilføj elementer som asiatisk mayonnaise med soja og sprøde peanuts for at give dine tacos en et vietnamesisk twist. Se opskrift her.
* Japansk inspiration: Rist sesamfrø og krydr med en snert af ingefær for at give dine tacos ekstra smag og lidt bid. Se opskrift her.
* Asiatisk fusion: For de eventyrlystne kan en kombination af pak choi og sriracha-dressing fra det asiatiske køkken være perfekt til at puste nyt liv i dine tacos. Se opskrift her.
Top-5 over danskernes foretrukne tacotoppings
- Oksekød (63 procent)
- Salat (62 procent)
- Tomat (59 procent)
- Kylling (56 procent)
- Salsa (56 procent)
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget for HelloFresh af analyseinstituttet Wilke blandt 1.115 danske respondenter i alderen 18+ i form af online interview i perioden 13. oktober til 20. oktober 2023.