De fleste børn har prøvet at lave snobrød.
De fleste forældre har også prøvet at overtage ungernes halvbagte snobrødsprojekt, fordi poderne mistede interessen for det klæge, forkullede brød. Men det er langt fra det eneste familiemad, som kan laves på bål.
Faktisk er snobrødet endda lidt overvurderet, mener Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen.
- Men der er masser af andre fantastiske bålopskrifter for børnefamilierne. Og det er bare med at komme afsted. For børnene får en helt anden oplevelse af maden, naturen, processen og råvarerne, når det laves over bål, siger han.
Krabbelurer
En oplagt mulighed er krabbelurer, foreslår Nicolai Tram, der er kok, bålentusiast og forfatter til bøgerne "Grøn Bålmad" og "Bogen om Bålmad".
Krabbelurer er en svensk båldessert, som minder om blanding mellem æbleskiver, donuts og buttede pandekager.
- De er supernemme at lave, børnene kan være med til alt, og de er relativt hurtigt færdige. Så de mindste når ikke at blive utålmodige, og børnene elsker dem, siger Nicolai Tram.
Dejen laves ved at piske to æg med to skefulde sukker. Herefter tilsættes en deciliter sødmælk, to en halv deciliter hvedemel og halvanden teske bagepulver.
Krabbelurerne steges i smør og vendes i sukker, når de er færdige.
- De er utroligt lækre, og alle svenskere kender dem. Men de er stort set ukendte herhjemme, siger Nicolai Tram.
Fladbrød med fyld.
Rør en dej af 18 gram gær, to deciliter vand, to skefulde yoghurt, 350 gram tipo 00 hvedemel - lidt salt og honning.
- Når flammerne har lagt sig, trækker man dejen ud som en virkelig grim pizza på risten. Dejen er gærholdig - lidt ligesom en snobrødsdej - så den hæver hurtigt, siger Nicolai Tram.
Fladbrødene kan fyldes med køleskabsrester: grøntsager, spegepølse lidt grillet kylling fra i går.
- Man kan virkelig fylde alt i. Så retten er både god til børnefamilier og til at tømme køleskabet. Og så er det bare lækkert - en af vores favoritter, siger Nicolai Tram.
Hvis I er naturkyndige, kan I også samle lidt vilde urter og vride dem ind i dejen.
Det kunne eksempelvis være røllike eller strandløg, foreslår Jes Aagaard.
Spændende snobrød
- Det er også en måde at nyfortolke det klassiske snobrød. Man bruger nogenlunde samme dej, men tilbeder det som fladbrød eller boller på en rist - med vilde urter eller lidt syltetøj, siger han.
Syltetøjet kunne komme fra vilde hindbær, som er i sæson lige nu.
De lynsyltes med vand og sukker en gryde.
- På den måde følger børnene maden helt fra skovbunden til det færdige resultat på tallerkenen. Det, vil de fleste børn synes, er sjovt, siger Jes Aagaard.
/ritzau fokus/
/ritzau fokus/