Mange danskere sætter sig til bordet igen allerede en eller to dage efter juleaften. Og ligesom juleaftens menu, så er den klassiske julefrokostmenu fyldt med fede og usunde retter. Men det er faktisk muligt at træffe sunde valg til de årlige julefrokoster, lyder det fra Birgitte Escherich, der er kostekspert, direktør og medejer af Kostkompagniet.
Er du træt af den klassiske julemad, så kan du i stedet servere en alternativ menu til årets julefrokost. Find opskrifterne på Mad og Bolig.
Men inden man begynder at øse op på tallerkenen, så skal man først forsøge at skabe sig et overblik over, hvad der egentlig er på menuen.
- Det er en rigtig god ide at skabe sig et overblik over menuen og finde ud af, hvad man egentlig har lyst til. Man skal ikke bare kaste sig frådende over hele menuen, men i stedet være opmærksom på, hvad der er godt for dig i stedet for, at det er menuen, der dikterer, hvad du skal spise, siger hun.
Hold dig til fisk, brød og grønt
Birgitte Escherich anbefaler, at man holder sig til fisken på menuen, grøntsagerne og det gode brød.
- Når man ser på menuen til en klassisk julefrokost, så er der faktisk masser af god fisk, som man med fordel kan vælge. Og når det kommer til sildene, så behøver man altså ikke smøre dem ind i karrysalat. Derudover kan man med fordel vælge at spise rugbrød, og hvis der er grønt på menuen, så skal man selvfølgelig også vælge det, siger hun.
Har du dit julefrokostoutfit klar? Læs mere på kigind.com
En anden klassiker til de mange julefrokoster rundt om i landet er, at der efter hovedretten kommer ost på bordet. Og her kan værterne med fordel vælge at servere lidt færre slags ost, lyder rådet fra Birgitte Escherich.
- I stedet for at købe fem forskellige stykker ost, så køb to gode stykker ost i stedet. Når der er fem forskellige oste, så ender folk nemlig med at skulle smage på dem alle sammen, men er der kun to, så smager man kun på de to, og dermed opfordrer man ikke folk til at spise en masse ost, da de kun skal smage på to forskellige oste i stedet for fem, siger hun fortsat.
Af Trine Fisker, Aller Media