Blogindlæg Trads: Flyt Folketinget til Aalborg - og Kongehuset til Esbjerg
Foto: Avisen.dk

David Trads er journalist og forfatter.

LAD OS BEGYNDE med en lille quiz:

Spørgsmål 1: Hvor mange af de folketingsmedlemmer, som er valgt i Aarhus, bor egentlig i Aarhus?

Spørgsmål 2: Hvor mange af regeringens ministre, der bor i Jylland, overnatter alligevel i København i løbet af arbejdsugen?

Spørgsmål 3: Hvor mange af partiernes hovedkontorer, som dækker hele landets partiforeninger, mon er placeret uden for hovedstadsområdet?

Her kommer svarene så:

Svar 1: Af de i alt ni folketingsmedlemmer, som er valgt i Aarhus, bor en (ja, 1!) i Aarhus. Resten i København.

Svar 2: Dem alle. De fleste endda de fleste af ugens dage.

Svar 3: Ingen. Det længste, vi kommer fra Valby Bakke, er Venstre, hvis hovedkontor er i Søllerød.

OG SÅ ET enkelt tillægsspørgsmål:

Hvorfor mon de folketingstingsmedlemmer, som er valgt i Aarhus; de ministre, som har jysk bopæl; og de partikontorer, som omfatter hele landet, alligevel alle sammen er i København enten hele tiden eller det meste af tiden?

Svaret er meget, meget simpelt:

Det er, fordi det giver mest mening – for uanset, hvor meget vi hopper og danser og råber og skriger og bilder hinanden ind, ja, så har vi en hovedstad, hvor magtens centrum naturligt er. Det giver – selvindlysende – mest mening at være i København, hvis man er i politik.

Af samme årsag er næsten alle de institutioner og organisationer, som har nationale interesser, placeret i hovedstaden:

Kongehuset, Folketinget, ministerier, fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer, de frivillige foreninger, Højesteret, Rigspolitichefen, Det Kongelige Teater, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Grønlands og Færøernes repræsentationer, ambassaderne og så videre og videre.

DE BETYDER OMVENDT IKKE, at ingenting kan placeres uden for København – for, jo, der findes naturligvis styrelser, råd, nævn og puljer, som det giver mening at flytte til andre steder af landet. Derfor er jeg i princippet enig i udflytning af statslige arbejdspladser, men med måde:

For noget af det, som VLAK-regeringen er i færd med udflytte, er rent gak-gak – som De Økonomiske Vismænd til Horsens, Dansk Sprognævn til Bogense, Det Centrale Handicapråd til Brovst og Vurderingsstyrelsen til Maribo. De saglige hensyn, der måtte være, er svære at se.

Det ligner i stigende grad en uforståelig københavner-bashing, der kun synes at have ét formål – nemlig at lefle for vælgere, som bor langt væk fra hovedstaden. Barnlige forsøg på at flytte selv Ombudsmanden og Rigsrevisionen – Folketingets vagthunde – blev heldigvis i sidste øjeblik slået ned af voksne mennesker.

Dansk Folkeparti har netop meddelt, at de vil flytte Radio24syv fra København til Aarhus. Radioens direktør, Jørgen Ramskov, har sagt, at, ja, selvfølgelig kan man det – men så bliver det bare en helt anden radio, da hovedparten af kilderne befinder sig i København.

Nemlig…og så er vi tilbage til den quiz, jeg indledte med:

ALLE DE POLITISKE KILDER, som Radio24syv måtte ønske at få i studiet, opholder sig i København – selv dem, der er valgt i Aarhus. Og hvorfor gør de det? Fordi det er der, de passer deres arbejde.

Men…hvis Folketinget og regeringen virkelig synes, at det er så god en ide at flytte alting væk fra København, fordi det giver flere nuancer, så synes jeg, at de skulle begynde med sig selv:

Flyt dog Folketinget til Aalborg, ministerierne til Anholt, kongehuset til Esbjerg, Kronborg til Svendborg og ambassaderne til Nykøbing Mors – og forbyd i samme ombæring folketingsmedlemmer at bo i København. Tænk dog ud af boksen…vær nu lidt omstillingsparate.

 

Disclaimer: For god ordens skyld skal nævnes, at jeg er tilknyttet, men ikke ansat, på Radio24syv.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.