Trads: Findes der overhovedet nogen, der stoler på Løkke?

David Trads er journalist og forfatter.

MAN VED, at Lars Løkke Rasmussen hænger med en vis legemsdel i vandskorpen, når Berlingske Tidende – den pæne borgerlige avis – hænger statsministeren ud på forsiden:

”Fonden for udsatte drenge og statsministre,” står der med dommedagstyper.

Det er selvfølgelig den skandaleombruste Løkke-fonden, det handler om. Den fond, som Løkke oprettede for at hjælpe unge drenge på kanten, men som dag for dag mere og mere ligner en konstruktion, der mere handler om at hjælpe statsministeren selv.

Fondens formål er i den grad ædelt…men det er dens metoder absolut ikke – for det er i dag så tydeligt for enhver, at det lige så godt være råbt ud i en megafon eller bøjet i neon, at de folk, der giver penge til fonden, kan købe sig adgang til landets statsminister.

Her er bare et udpluk af, hvad vi ved:

For det første – store pengegaver til fonden giver privilegeret adgang til Løkke:

Vi har nu flere pengestærke donorers ord for, at der er en direkte sammenhæng mellem at hælde penge i fonden og eksklusiv tid med statsminister. Det har Kurt Madsen, formand for Thyborøn Fiskeriforening, og John-Anker Hametner Larsen, jysk kvotekonge, begge sagt.

For det andet – de kommuner, der køber ydelser af fonden, får besøg af Løkke:

De efterhånden mange kommuner – næsten alle sammen med Venstre-borgmestre, sjovt nok – som poster millioner i fonden, kan nærmest bestille besøg fra statsministeren, som kaster glans over et arrangement. Det har eksempelvis Esbjerg Kommune og Lauritzen Fonden opnået.

For det tredje – statsministeren modtager betænkelige private gaver fra donorer:

Det er velkendt, at Løkke modtog en gave på en uges ophold i et sommerhus i Skagen i højsæsonen til en værdi af mindst 10.000 kroner fra en af de kvotekonger, der også gav store beløb til fonden. Den gave ville have fået almindelige offentlige ansatte fyret på stedet.

For det fjerde – Løkke siger, han har trukket sig fra fonden, men det er kun på papiret:

Da Løkke blev statsminister trak han sig fra posten som formand, som i stedet blev overdraget til…ja, Solrun, hans hustru. Det er åbenlyst, at Løkke fungerer som en slags skyggeformand, da han optræder til alle arrangement som taler, æresgæst og den, man kan betale for sidde ved.

Der er mange flere mærkværdige forhold omkring fonden – blandt andet har Weekendavisen beskrevet, at de resultater, som fonden hævder at opnå med de svage elever, slet ikke er så gode – men det tydelige billede er en usund sammenblanding af interesser:

DET STÅR klart for enhver – ja, nærmest mejslet i beton – at, hvis du poster lidt ekstra i den private, almennyttige Løkke-fonden, så får du en adgang til landets statsminister, som man helt åbenlyst ikke burde kunne købe sig til i et frit demokrati som vores.

Løkke lyder næsten som Anders Fogh Rasmussen, der altid fejede kritik af banen med standardrefrænet ’der er ikke noget at komme efter’, når han afviser enhver kritik af hans kasketrytteri:

’Man kan,’ siger han, ’godt købe sig til adgang hos mig,’ men understreger han altid, ’ikke til indflydelse.’

Tja, den påstand betvivles af stadig flere – ud over oppositionen i Folketinget også af flere eksperter fra universiteterne – som alle sætter spørgsmålstegn ved, om Løkke vitterligt kan holde sin kasketter adskilt. Hvornår samler han ind til fonden? Hvornår er han statsminister?

JEG VIL slutte med et enkelt spørgsmål:

Findes der overhovedet nogen dansker, der stoler på Løkke, når han hævder, at man ikke kan købe sig til adgang og indflydelse?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.