Torturoplysninger overrasker forsvaret
Forsvarets auditørkorps er overrasket over, at amerikanske soldater offentligt erkender tortur i Afghanistan. Men der er endnu ingen forbindelse til Danmark, siger officer.

En fange blev trukket rundt i affald. En anden blev slået til blods, mens en tredje fik stukket to fingre op i anus, mens han lå i en sygeseng. Ti vidneerklæringer fra amerikanske forhørsledere dokumenter, at der blev anvendt systematisk tortur og mishandling i den amerikanske fangelejer i Afghanistan, hvor danske soldater angiveligt har afleveret fanger.

De nye oplysninger kommer bag på Forsvarets Auditørkorps, der er i gang med at undersøge Danmarks indblanding i sagen.

»Det er nyt for os. Informationerne indgår nu i vores arbejde, og jeg vil ikke udelukke, at vi vil tage kontakt til USA på denne baggrund,« siger vicegeneraldirektør i Auditørkorpset, Niels Christiansen.

Han understreger, at der endnu ikke er bevist nogen forbindelse til de danske soldater.

»Men hvis det viser sig, at der kan føres linjer til de danske soldater, er det da alvorligt. Det er imidlertid for tidligt at sige noget om nu,« siger han.

Auditørkorpset præsenterer i næste uge deres vurdering af sagen.

Både Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne krævede fredag formiddag en uvildig undersøgelse af Afghanistan-sagen på baggrund af de nye oplysninger, og SF’s formand, Villy Søvndal mener, at regeringen skal gå af på baggrund af sagen.