Torturoffer vil slå igen
Asyl · Et 25-årigt iransk torturoffer vil klage til Menneskerettighedsdomstolen, fordi Danmark afviste hans krav om erstatning, efter at han blev sendt tilbage til et liv i tortur

Ashkan bor i en lejlighed med sin kæreste og arbej­der fuldtid på McDonald’s. Han smiler, når han taler og drikker en kop sort kaffe i lædersofaen.

Om dagen kunne hans liv minde om andre 25-årige danskeres liv, men om natten stivner smilet. Flere gange om måneden har han mareridt om de to år med tortur, han tilbragte i et iransk fængsel, efter han ikke kunne få asyl i Danmark og blev sendt tilbage til Iran.

For nylig afviste Højesteret Ashkans sag, hvor han og hans advokat Bjørn Elmquist krævede 250.000 kroner i erstatning fra Flygtningenævnet.

Men den afgørelse kan Ashkan ikke leve med.

Derfor er han nu indstillet på, at sagen skal indbringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

»Jeg er sandsynligvis ikke den første person, der er sendt tilbage til tortur, men jeg er måske den eneste, der er kommet tilbage til Danmark. Hvis min sag kan hjælpe med til, at Flygtningenævnet ikke sender andre tilbage til tortur, så er det alt værd,« siger Ashkan.

Han forklarer sig på engelsk. Det har han lært sig, da han flygtede fra Iran til Danmark. Endnu kniber det lidt med at tale dansk.

Ønskede sig død

»Jeg har tit ønsket, at jeg var død, og uanset hvordan sagen ender, vil jeg stadig skulle leve med det, jeg har været igennem. Men jeg ønsker, at Flygtningenævnet indrømmer, at man begik en fejl ved at sende mig tilbage,« siger Ashkan.

I 2003 fik Ashkan asyl i Danmark, men han lider fortsat under den tortur, han var udsat for i Iran. Her blev han blandt andet blev hængt op i håndjern, fik elektrisk stød, prikket hul på vabler og gnedet salt i sårene. Han kan ikke tale om årene i fængsel, og da samtalen falder på torturen, bliver han stille og gnider næseryggen med begge håndflader, inden han skifter emne.

Advokat Bjørn Elmquist har endnu ikke talt med Ashkan efter afgørelsen, men han er ikke i tvivl om, at sagen kan indbringes for Menneskerettighedsdomstolen, for han mener, at nogle artikler er overtrådt. Dog ved han ikke, om Ashkan psykisk kan klare det.

Tager over et år

»I øjeblikket er der en venteliste på 89.000 sager, og det kan tage mellem et år og halvandet bare at få at vide, om vores sag kan behandles. Herefter kan der igen gå seks til syv år, før der falder en afgørelse. Og det ved jeg ikke, om Ashkan kan holde til,« siger Bjørn Elmquist.

Ashkan har været i behandling på Rehabiliterings­ og forskningscentret for Torturofre. Her han været i kontakt med socialrådgiver Bente Midtgaard. Hun mener, at det er vigtigt at bringe sagen videre til Menneskerettighedsdomstolen.

»Alt det, Ashkan har været igennem, er ganske meningsløst og grusomt. Det giver først mening, hvis han får medhold i sin sag, og det påvirker Flygtningenævnet til ikke at udsende andre til en lignende situation,« siger Bente Midtgaard.

Sagen kort:

1997: Ashkan kommer til Danmark med sin mor og søster på et turistvisum. Familien får afslag på asyl og går under jorden.

1999: Ashkan bliver anholdt og bliver sendt tilbage til Iran.

2002: Ashkan kommer tilbage til Danmark efter at være flygtet fra Iran, hvor han blev tortureret.

2007: Højestret afviser Ashkans sag om at søge erstatning fra Flygtningenævnet.