Torsdagens aktier: Risikovillighed løftede C20 til 2007-niveau

Sommerstemningen bragte medvind til aktiemarkederne torsdag, hvor regnskaberne igen tikkede ind ude i Europa og bidrog til investorernes købelyst.

C20-indekset steg med 1,45 pct. til indeks 477,04 og klarede sig dermed bedre end den generelle tendens i Europa. For en gangs skyld kunne ikke engang den indekstunge Novo Nordisk-aktie lastes for det misforhold - selv om den steg til endnu en kursrekord - men alle mand tog fat, da 20 ud af 20 aktier viste fremgang. Det hjalp C20-indekset til det højeste niveau siden december 2007.

- Der er to årsager til det. Regnskaberne i Europa og USA er indtil videre overvejende til den pæne side, og derudover lader investorerne sig ikke tynge af dårlige nøgletal, da der er en forventning om, at centralbankerne vil hjælpe markederne på et tidspunkt, siger chefrådgiver hos Nordea Claus Paaske Larsen til Ritzau Finans.

FLSmidth er et af de selskaber, der blev hjulpet af den gode stemning. Aktien var næstbedst i C20 med en fremgang på 4,6 pct. til kurs 351,40.

- Det er klart en aktie, der bliver løftet af risikovilligheden. Den har været presset siden februar, men har fået noget af et comeback på det seneste. Svenske Sandvik kom med et meget godt regnskab, som også er med til at berolige investorerne og bidrage til det positive momentum, siger Claus Paaske Larsen.

Efterspørgslen i mineindustrien er fortsat høj, skrev svenske Sandvik i sit kvartalsregnskab torsdag morgen, og den melding lover dermed godt for den for FLSmidth så vigtige sektor. Efterspørgslen steg "betydeligt" i Asien, skriver Sandvik, hvis minedivision fik 6 pct. flere ordrer i kvartalet sammenlignet med et år tidligere samt stigende omsætning og overskud.

Pandora-investorer kunne ikke på samme måde smile af konkurrentnyt, men aktien kravlede til tops i C20 med en fremgang på 9,0 pct. oven på en stigning på 4,6 pct. onsdag.

- Det er, meget ligesom FLSmidth, en aktie, der har været hårdt spændt for længe, og så kører den op, når risikovilligheden stiger, siger Claus Paaske Larsen.

Smykkeaktien er nu steget til 59,75 kr., og udsigterne virker lidt lysere. Den er dog fortsat mere end 40 pct. lavere end kursen på 104,50 kr. den 20. januar 2012, og aktien var for et år siden hele 100 kr. dyrere.

Det var dog uden for C20, man fandt de rigtigt gode nyheder torsdag.

Rederiet Torm er ifølge Berlingske Business tæt på at færdiggøre sin længe ventede redningsplan. Det fik aktien til at stige kraftigt, også selv om Torm i løbet af torsdagen meddelte, at der ikke er noget nyt at melde om forhandlingerne. Aktien lukkede i 3,75 kr. - en stigning på 36,4 pct., men Torm er fortsat i en historisk set meget lav kurs og omkring 80 pct. under, hvad aktien kostede for et år siden. Rederiet er 273 mio. kr. værd i børsværdi, mens det har gæld for over 10 mia. kr.

Bang & Olufsen indgik en aftale med to kinesiske investorer, som skal skyde 177 mio. kr. ind i elektronikproducenten og hjælpe koncernen til vækst på det kinesiske marked. Aftalen fik ros af analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets, som kaldte det "den helt rigtige strategi" at satse på det kinesiske marked med en lokal partner. Aktiemarkedet lader også til at være enigt - B&O-aktien steg med 9,9 pct. til 66,50 kr. oven på nyheden, til trods for at kapitalindskuddet kun værdisætter Bang & Olufsen til 63,50 kr. per aktie.

Dagens mindste stigning stod GN Store Nord for. Høreapparat- og headsetproducenten er snart færdig med sit aktietilbagekøbsprogram, da der er købt for 1,17 mia. af de 1,3 mia. kr., der var sat af. GN har da også - stærkt hjulpet af aktietilbagekøbene - været årets bedste aktie i C20 med en stigning på 55 pct. siden nytår. Torsdag steg aktien med 0,5 pct. til 75,20 kr.

Novo Nordisk var efter onsdagens rutsjetur i lidt mere roligt humør torsdag, og aktien steg 0,8 pct. til 899 kr. Det var dermed kursrekord for Novo-aktien, og selskabet er igen over 500 mia. kr. værd på børsen, hvis man tæller de unoterede A-aktier med.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk