Torsdagens aktier: Regnskaber straffes - bortset fra Novozymes

Det danske aktiemarked lukkede lavere torsdag. Den tungeste aktie i C20, Novo Nordisk, trak ned sammen med William Demant, som skuffede med sit halvårsregnskab. Omvendt blev Novozymes belønnet for sit regnskab.

- Underliggende er tendensen i Europa flad og det samme gælder sådan set i Danmark, hvor dog et fald i Novo Nordisk trak ned torsdag, forklarer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Han påpeger, at der mangler en katalysator til at flytte markedet her og nu fra de relativt høje niveauer.

- Jeg tror, markedet vil være afventende frem mod først og fremmest det årlige centralbankchefmøde i amerikanske Jackson Hole, og i midten af næsten måned skal den tyske forfatningsdomstol godkende finanspagten og den permanente redningsfond, lyder det fra afdelingschefen.

C20-indekset faldt 0,7 pct. til 496,85 torsdag. I Europa var der tale om stigninger. Af de tre store indeks lå aktierne i Frankfurt og Paris ved dansk lukketid omkring 0,7 pct. højere, mens aktierne i London lå stort set uændret.

Novo Nordisk lukkede uden nyheder næstlavest i C20 med et fald på 1,6 pct. i 952 kr.

Novozymes lukkede i toppen med en stigning på 4,8 pct. i 158 kr. efter et resultatmæssigt fint andet kvartal og en justering af forventningerne til hele 2012. Salgsvæksten ses nu på 7-9 pct. i danske kroner mod tidligere 7-11 pct, og i lokal valuta er væksten nedjusteret til 3-5 pct. mod før 3-7 pct. Til gengæld er der nu relativt set højere forventninger til indtjeningen, idet forventningerne til EBIT-væksten blev løftet til 11-14 pct. fra tidligere 9-12 pct.

- Aktien havde nok fået for meget negativt fokus på de seneste ugers snak om ethanol, vurderer Ole Kjær Jensen.

På resultatsiden var vaskemiddelenzymerne den store positive overraskelse, der med en salgsvækst på 20 pct. trak omsætningen godt over analytikernes forventning. Der var en lille skuffelse inden for fødevareenzymer, mens salget af enzymer til bioethanol levede op til de i forvejen lave forventninger. Sidstnævnte bliver dog ikke uventet varslet som et problemområde på grund af tørkesituationen i USA, der rammer produktionen af bioethanol.

William Demant Holdings regnskab for første halvår fik dumpekarakterer af investorerne. WDH-aktien lukkede i den modsatte ende af Novozymes, som C20-bundprop med et kursfald på relativt voldsomme 7,5 pct. til 515 kr. På trods af en fin omsætningsvækst var der ikke den ventede fremgang i driftsindtjeningen hos WDH, og også på bundlinjen haltede selskabet, der blandt andet står bag Oticon-mærket, efter estimaterne.

Efter skat var overskuddet 603 mio. kr. mod en forventning om 671 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Det var især et pres på salgspriserne, som dykkede med 6 pct. i første halvår, der kostede WDH. Høreapparatkoncernen fastholder dog forventningerne til hele 2012.

ALK-Abelló levede ikke op til markedets forventninger i andet kvartal. Omsætningen udviklede sig fladt, og driften gav underskud. Udviklingen er dog som ventet af ALK selv, og ledelsen fastholder forventningerne til 2012. Alligevel sendte investorerne aktien ned med 3,7 pct. til 381 kr.

Østasiatisk Kompagni formåede ikke at omsætte en flot stigning i omsætningen til reel indtjening i andet kvartal 2012. Selv om omsætningen steg til 1781 mio. kr. i perioden fra 1185 mio. kr. i det tilsvarende et år tidligere, blev driftsindtjeningen (EBITDA) nemlig halveret til 66 mio. kr. fra 112 mio. kr. Aktien blev sat ned med 7 pct. til 139 kr.

Solar får også en sur smiley af markedet, da el- og vvs-grossisten i andet kvartal fortsat kørte med underskud. Aktien faldt 3,6 pct. til 335,5 kr.

Schouw-aktien blev sendt et par procent ned til 129,50 kr efter konglomeratets regnskab. Virksomheden skriver, at især Biomar, der producerer fiskefoder til industribrug, har trukket en god del af omsætningen, og at der ses fremgang på omsætningen i alle koncernens helejede virksomheder. Resultatet af den primære drift (EBIT) voksede med næsten 50 pct. til 186,3 mio. kr. fra sidste års 125,1 mio. kr., mens forventningerne fastholdes.

Markedsdeltagerne tyggede derudover fortsat på onsdagens C20-regnskaber fra sværvægtere som Carlsberg, FLSmidth og Coloplast. Carlsberg faldt 1 pct. til 515 kr., FLSmidth steg 1,4 pct. til 355,30 kr., mens Coloplast faldt 0,9 pct. til 1170 kr.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk