Torsdagens aktier: Forsvarstale gav festfyrværkeri

Aktiekurserne drønede opad torsdag, da Den Europæiske Centralbankchef Mario Draghi alene ved talens kraft fik aktiemarkederne til at buldre frem, da han lovede at forsvare euroen med alle midler, han har til rådighed.

Herhjemme lå det danske C20-indeks ved middagstid omkring status quo, men så trådte Draghi på talerstolen, og siden så aktieinvestorerne sig ikke tilbage. Det danske marked var med en C20-stigning på over 1,3 pct. til niveau 472,48, endda blandt de mest afdæmpede.

Sommerferie betød, at markedet var nemt at flytte. En anden forklaring på euforien var, at meldingerne fra ECB-chefen, om end langt fra overraskende, så var særdeles kærkomne. Draghi understregede, at banken er parat til at gøre alt, der kræves for at forsvare euroen, og at forsvaret vil vise sig stærkt nok.

- Der er ikke noget overraskende, men det positive er, at man rent faktisk er ude at sige noget og viser, at man er opmærksom på, at det her ikke kan få lov til at ligge og sejle, siger chef for skandinaviske aktier i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Aktiemarkedets rekyl sendte 16 af 20 C20-aktier i plus. GN Store Nord blev mest snydt og endte 0,9 pct. lavere i kurs 72,65, muligvis fordi selskabets aktietilbagekøb synes at synge på sidste vers.

Dagens højdespringer blev FLSmidth. Stigningen på 4,6 pct. til kurs 352 satte ind efter den finske konkurrent på markedet for mineudstyr Metso leverede regnskabstal. De var ikke i sig selv særligt overraskende, men indeholdt på den anden side heller ikke noget negativt, så de, der eventuelt var nervøse, blev beroliget, påpegede analytiker Stig Nymann fra Alm. Brand Markets.

Draghis meldinger fik desuden Nordea og Danske Bank til at nå den bedste del af C20-indekset efter stigninger på henholdsvis 3 pct. og 1,4 pct. til kurserne 54,70 og 88. De to banker var at finde på en ny opgørelse fra Citigroup over de foretrukne nordiske bankinvesteringer.

Novo Nordisk endte 1,3 pct. højere og sluttede for første gang over kurs 900. Regnskabet fra konkurrenten Sanofi indeholdt blandede signaler. På plussiden indikerede Sanofis regnskab fortsat stor efterspørgsel efter moderne insuliner under et, men Sanofis fremgang i Japan kan være sket på Novos bekostning, påpeger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

NKT-aktien blev holdt nede af en nedjustering af salgsforventningerne fra Nilfisk-Advances store amerikanske konkurrent Tennant. Tennant nævnte den moderate økonomiske vækst i USA og fortsat usikkerhed som hovedpunkterne bag nedjusteringen, og det var med andre ord rammevilkår som også påvirker Nilfisk-Advance. NKT steg dog 0,4 pct. til kurs 190,50.

Regnskaber fra Aurigas konkurrenter BASF og Syngenta tyder på et godt forår for den danske sprøjtemiddelproducent, vurderer analytiker i SEB Enskilda, Michael Nass Nielsen. Auriga steg 2 pct. til kurs 75,5.

Imens takkede Thrane & Thrane af som børsnoteret med en stigning på 0,2 pct. til kurs 434 - 1 kr. lavere end den kurs, britiske Cobham købte selskabet af børsen til. Thrane & Thrane blev ført på børsen i marts 2001 til kurs 120. Inklusiv udbytter er investorernes oprindelige investering blevet mere end firedoblet.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk