Torsdagens aktier: C20 kæmpede forgæves mod fald

Det danske aktiemarked kæmpede forgæves for at kravle i plus torsdag, der fra start var en stille og negativ dag. Sommerferien satte fortsat sit præg på handlen, der da heller ikke blev påvirket af større nyheder. Stemningen var fra starten negativ, da referatet fra den amerikanske centralbanks rentekomites seneste møde viste, at endnu en saltvandsindsprøjtning til økonomien ikke er lige om hjørnet.

Det toneangivende danske C20-indeks lukkede torsdag med et fald på 0,29 pct. til indeks 459,11. De røde tal var så klar i overvægt, men aktien i Novo Nordisk kunne endnu en gang agere korkbælte for indekset med en stigning på 0,6 pct. til kurs 889.

Det på trods af, at diabetesmedicinkonkurrenten GlaxoSmithKline varslede, at selskabet vil indsende registreringsansøgning for GLP-1-analogen Albiglutide, der vil konkurrere med blandt andre Novo Nordisks Victoza, tidligt i 2013. Albuglutide er udviklet på basis af Novozymes' albumin-fusionsteknologi, albufuse, og Novozymes står til royalties fra et eventuelt salg af lægemidlet. Men Novozymes faldt med 1,5 pct. til kurs 150,50.

Fra Norge er der kommet to interessante regnskaber. Storbanken DNB overgik, med et overskud før skat på 6041 mio. nkr., langt analytikernes estimater, men der var dog i høj grad tale om en effekt af basisswaps på 1,1 mia. nkr. Banken kunne dog melde om faldende nedskrivninger, ikke mindst på shipping.

- Resultaterne er blevet løftet meget af deres basisswaps, så jeg tror markedet i høj grad vil se bort fra dem. Men ud over resultaterne melder de om lave shippingnedskrivninger. Det vil selvfølgelig give noget lettelse for deres egne aktionærer, men det kan også give en effekt hos Danske Bank og Nordea, sagde bankanalytiker hos Nykredit Markets Mads Thinggaard tidligere torsdag til Ritzau Finans.

Samtidig var renteindtægterne dog faldet i kvartalet, og handelsindtægterne, eksklusive de forstyrrende swaps, var ligeledes faldende. To tendenser, som Nykredit venter vil gå igen for de store danske banker. Danske Bank faldt med 0,9 pct. til 85 kr. på børsen, mens Nordea satte sig med 1,9 pct til 51,30 kr.

Norwegian Air Shuttle, NAS, aflagde et regnskab, der på talsiden var langt bedre end andet kvartal for et år siden, men som skuffede markant i forhold til analytikernes estimater. Selskabet fik et driftsresultat på 410 mio. nkr. i kvartalet, langt under de ventede 493 mio. nkr., ifølge SME Direkt. Omsætningen steg med 16 pct. til 3,17 mia. nkr., mens nettoresultatet endte på 90,5 mio. nkr. mod ventet 153 mio. nkr. i markedet. Norwegian fastholder dog sine forventninger til hele året.

SAS steg med 0,6 pct. til kurs 4,80 oven på regnskabet fra den norske rival.

A.P. Møller - Mærsks havnedivision, APM Terminals, får ikke lov at være eneste om buddet ved Port of Virginia på den amerikanske østkyst. APMT lagde i maj et bud på op mod 4 mia. dollar for at få lov til at drive hele havnekomplekset, og myndighederne satte i første omgang en deadline torsdag for konkurrerende bud. Den er dog blevet forlænget, da et ukendt antal rivaler også har vist interesse for at drive havnen. Mærsks B-aktie faldt 0,8 pct. til kurs 39.000.

Pandora, der onsdag lå tynget i C20, stiger mest torsdag. Aktien hoppede med 0,7 pct. til kurs 53 på trods af, at mængden af shortede aktier onsdag steg til det højeste niveau i 2012. Det indikerer, at hedgefonde spekulerer i fald i aktien.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk