Topsport giver astma
Eliteidrætsudøvere har oftere astma end gennemsnittet. Ny forskning viser nu, at sport måske er med til at give astma.

Cykelrytteren Bo Hamburger har det. Svømmeren Mette Jacobsen har det. Og begge har de måtte lægge ører til beskyldninger om, at medicinen imod deres astma i virkeligheden var doping, og at de slet ikke havde astma.

Procentvis er der også flere, der tager astmamedicin blandt elitesportsudøvere. Det kan virke mistænkeligt, men nu viser en undersøgelse fra Bisbebjerg Hospital, at idrætsfolk på eliteplan oftere har astma end gennemsnittet.

»Ja, det er der klart flere, der har. Man ved ikke præcis hvorfor, og det er muligvis ikke den samme type astma, som den gammeldags astma vi kender. Det viser sig nemlig, at den stopper, når folk er ude af idræt igen,« siger Vibeke Backer, der er overlæge på Lungemedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

Værst for svømmere
Vibeke Backer har stået for undersøgelsen, hvor svømmere, cykelryttere og ishockeyspillere er blevet undersøgt. Her havde 44 procent af idrætsudøverne astma- og luftvejssymptomer, hvor det kun var 14 procent blandt folk, der ikke dyrker eliteidræt.

Vibeke Backer siger, at det generelt er værst i udholdenhedssport. Øverst på listen står svømning, langrend og cykling. I svømning var det 68 procent af alle, der havde astma- eller luftvejssymptomer. Ifølge Vibeke Backer er det de voldsomme fysiske anstrengelser, som idrætsfolk er udsat for, der skaber astma.

»Jeg tror, at det er fordi, at slimhinderne bliver beskadiget, når man trækker så meget luft frem og tilbage,« vurderer Vibeke Backer.

Færre vil tage medicin
Til trods for de opsigtsvækkende resultater mener hun alligevel ikke, at astmaen alene kan forklare det høje antal af idrætsudøvere, der tager astmamedicin.

Efter WADA er begyndt at kræve håndfast dokumentation for, at idrætsudøvere, der tager astmamedicin rent faktisk har astma, så er danske eliteidrætsudøvere blevet sendt til grundig undersøgelse på Bispebjerg Hospital, forklarer Vibeke Backer.

»Her har vi konstateret, at det måske kun var halvdelen eller to tredjedele, at vi kunne stille en diagnose på. Mange havde måske nok luftvejsproblemer, men det var altså ikke decideret astma,« siger Vibeke Backer, der afviser, at der nødvendigvis er tale om snyd.

»Det kan sagtens være noget, der er ordineret af deres læger, der har vurderet, at de havde astma,« siger Vibeke Backer, der mener, at antallet af eliteidrætsudøvere på astmamedicin vil falde over de kommende år.