Toppolitikers kone i Kina erkender drab
Konen til den tidligere toppolitiker i Kina, Gu Kailai erkender, at hun myrdede en britisk forretningsmand.

Gu Kailai, kone til den tidligere kinesiske toppolitiker Bo Xilai, erkender, at hun myrdede den britiske forretningsmand Neil Heywood i november i fjor. Hun siger, hun fik et mentalt sammenbrud.

Det rapporterer kinesiske medier fredag.

Gu Kailai siger ifølge nyhedsbureauet Xinhua, at hun venter en retfærdig dom, og at hun er parat til at acceptere sin straf.

Hun skal over for retten have sagt, at hun ville beskytte sin søn, som var blevet truet. Det er ikke oplyst, hvilke former for trusler hendes søn stod over for.

Anklagerne mod Gu ses som en måde for det magtfulde Kommunistparti at slippe med hendes mand, Bo Xilai, der var partichef i storbyen Chongqing, indtil han blev sat fra posten i marts måned efter anklager om korruption.

- Under de dage i november led jeg under et mentalt sammenbrud, efter at jeg fik at vide, at min søn var ude i store problemer, siger Gu Kailai ifølge en skriftlig erklæring, som hun skal have afgivet til domstolen.

Ifølge Xinhua gjorde Gus advokat, der er udpeget af den kinesiske regering, ingen indsigelser mod anklagerne om, at Gu forgiftede Neil Heywood på et hotelrum, hvor han blev fundet død.

Der er næppe tvivl om, at Gu kendes skyldig. Men jurister siger, at selv om drab normalt fører til dødsdom i Kina, anses det for sandsynlig, at hun ikke dømmes til døden, men får en lang fængselsdom.

Det er uklart, hvornår domstolen afsiger sin dom.

Det er uklart, om Bo Xilai kendte noget til drabet eller et efterfølgende forsøg på at dække over drabet, som fire højtstående politifolk i Chongqing har erkendt, de stod bag.

Bo er ikke set offentligt og ingen har hørt fra ham, siden han i april også blev smidt ud af Kommunistpartiets politbureau.

/ritzau/AFP