Topmøde Merkel sætter Femern-bro på standby

Hun havde ikke lyst til at tale om det. Den tyske kansler Angela Merkel ville hellere diskutere det, hun var kommet for at snakke om, nemlig spøgsmålet om den strandede EU-traktat. Men på pressemødet med statsminister Anders Fogh Rasmussen i går blev spørgsmålene om Femern-broen ved med at dukke op. Men de to statsledere var ikke kommet tættere på en løsning og valgte at udskyde beslutningen om broforbindelsen mellem Lolland og Nordtyskland.

Undersøger finansiering

»Vi er ved at undersøge finansieringsmodellerne, og det skal være en bæredygtig beslutning. Mere er det svært at sige på nuværende tidspunkt,« siger Angela Merkel.
Først i det nye år mødes trafikministrene fra de to lande for at diskutere Femern-broen, og Anders Fogh Rasmussen lagde ikke skjul på, at han gerne ser en afgørelse i sagen hurtigst muligt.
Broen forventes at kunne stå færdig i 2016, hvis Danmark og Tyskland bliver enige om forbindelsen i 2007. Den kommer til at koste i nærheden af 30 milliarder kroner, og EU vil muligvis betale 30 procent af anlægsudgifter og dække underskuddet de første fem år, hvis Femern-forbindelsen ikke får de ventede indtægter fra trafik.
Senere havde Merkel og Fogh den kuldsejlede EU-traktat på dagsordenen.Tyskland håber på at kunne vise vejen ud af det dødvande, der opstod, efter at vælgerne i Frankrig og Holland vendte ryggen til forfatningstraktaten.
»Den periode, hvor vi skulle reflektere over traktatens fremtid er snart forbi. I slutningen af vores formandskab vil vi komme med en rapport, hvor vi kommer med en køreplan for, hvordan vi kommer videre. Så bliver det op til det franske formandskab i 2008 at afslutte debatten,« siger hun.