Syge ældre betaler prisen for skandale-salg
76 millioner øremærket til at afhjælpe overbelægning for syge ældre skal bruges til at dække underskud efter vaccinesalg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv
Regeringen prøver nu at dække det sorte hul i statskassen på 1,3-1,8 efter salget af Statens Serum Institut, og det er de syge ældre, der kommer til at betale en stor del af regningen.

Ældre og udsatte danskere kommer til at betale dyrt for salget af vaccine-fabrikken på Statens Serum Institut til den saudi-arabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.

Det skriver Ekstra Bladet.

Rigsrevisionen kom for nylig med en hård kritik af Sundhedsministeriet for håndteringen af salget, der kommer til at koste skatteyderne mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Heraf lød underskuddet i forbindelse med salget alene i 2017 på 400 millioner kroner. Derfor har Sundhedsministeriet været på støvsugertur rundt på forskellige konti for at finde penge, som kan hældes i det sorte hul.

Blandt andet har ministeriet valgt at trække 76 millioner kroner ud fra kontoen 'kommunale forebyggelsesindsats med særligt fokus på ældre medicinske patienter og udsatte grupper'. De penge var ellers ifølge finansloven øremærket til en 'styrket indsats mod overbelægning', som der stadig er store problemer med på landets sygehuse.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at det er 'forkasteligt' at bruge pengene til at dække et underskud i stedet for at bruge dem på bekæmpelse af overbelægning.
- Når vi ved, hvor uværdigt det er for patienterne, og hvor negativt det er for personalet, hvorfor så ikke bruge de her 76 millioner kroner til at nedbringe overbelægningen? siger han.

Minister: Det er brandærgerligt

De 76 millioner kroner var tiltænkt en forebyggende indsats på kommunalt plan rettet mod ældre og svage, så de oftere kunne undgå indlæggelser og dermed ikke lægge yderligere pres på de overfyldte hospitalsafdelinger. Og det ærgrer Ældresagen, at de nu går tabt.

- Vi synes, at det er rigtig ærgerligt, at den her pulje er gået tabt og ikke er blevet anvendt i kommunerne. Vi ser fortsat et stort behov for at styrke indsatsen over for ældre i forhold til at undgå indlæggelser siger chefkonsulent Mirjana Saabye.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er 'brandærgerligt', at de 76 millioner kroner ikke er gået til indsatsen mod overbelægning.

- Puljen blev af forskellige grunde ikke udmøntet i 2016 - og derfor skulle pengene jævnfør budgetreglerne tilbageføres til statskassen igen. Det er brandærgerligt, men sådan er reglerne desværre for puljemidler, skriver hun i en mail til Ekstra Bladet og fortsætter:
- Det blev derfor valgt at bruge bl.a. disse midler til at dække underskuddet hos SSI parallelt med, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti skulle styrke indsatsen mod overbelægning og udmønte den samlede plan på 1,2 mia. kr. i perioden 2016-2019 til nedbringelse af overbelægning og en styrket indsats for den ældre medicinske patient.

I november sidste år viste en undersøgelse, at syv ud af 10 sygeplejersker stadig oplever massiv overbelægning, og eksempelvis måtte over 3000 patienter i 2017 ligge på gangen eller andre fællesarealer på Region Sjællands seks sygehuse, fordi der ikke var plads.

via Listen To News