Pernilles søn fik hjertestop: Bearbejder smerten på Instagram
- Jeg mærkede et behov for at kanalisere mine tanker, bekymringer og refleksioner et eller andet sted hen og gøre noget andet end at tale om det, siger Pernille Nymann Højlund. Foto: DR Østjylland
Pernille Nymann Højlund bruger de sociale medier til at bearbejde en svær periode i hendes liv.

De sociale medier bliver ofte beskyldt for at være overfladiske og kun vise de pæne solskinssider af livet.

Men for Pernille Nymann Højlund fra Aarhus har de været et sted at fortælle om livets skyggesider.

Hun oprettede for to måneder siden en Instagram-profil med titlen Mikromandensmor for at bearbejde en svær tid med sin nyfødte søn, der nu er fire måneder gammel.

- To dage efter fødslen stoppede han med at trække vejret. Heldigvis opdagede vi det, og han blev genoplivet, men det har været en lang, sej kamp tilbage til livet for ham og for min mand og jeg som forældre, fortæller hun til DR P4 Østjylland.

Havde brug for en måde at udtrykke sig på

Selvom Pernille havde mange at tale med forløbet om, kunne hun til sidst mærke, at hun havde brug for en anden måde at udtrykke sig på.

- Jeg mærkede et behov for at kanalisere mine tanker, bekymringer og refleksioner et eller andet sted hen og gøre noget andet end at tale om det, siger hun.

Ifølge lektor på Institut for Kommunikation og Kultur Carsten Stage, som sygdomskommunikation og -fortællinger på sociale medier, vil det blive mere og mere almindeligt at bruge sociale medier til at bearbejde det svære.

- Vi vil fortsat se billeder af fine kager og lykkelige familier, men vi vil også i stigende grad se folk, der deler, når livet bliver svært, siger han til DR P4 Østjylland.

Det kan have en positiv effekt for folk, der døjer med forskellige kriser, at åbne op for det på de sociale platforme, fortæller han.

- Det med at sige: "Jeg løber rundt med det her psykologiske kaos inde i mit hoved" og lægge det ud i en tekst betyder, at den kommer uden for én selv; det er ikke længere kun inde i ens hoved, det får ligesom en form uden for én, og det kan der være noget lettende i, forklarer han.

Har valgt en offentlig profil

Lige præcis den analyse kan Pernille Nymann Højlund genkende.

- Lige nu er det en måde for mig at bearbejde det, der er sket. Det letter mit sind på en anden måde end det at snakke om det. Så det er et godt supplement til at snakke om det. Jeg får læsset af og bruger den profil som en ventil, siger hun.

Og selvom det er rart, at andre støtter og bakker op i kommentarfeltet, så er det ikke det, der er det vigtigste. Det vigtigste er at komme ud med tankerne og måske hjælpe andre i lignende situationer.

- Jeg lavede profilen offentlig, fordi jeg selv har haft gavn af at spejle mig i andre, der har oplevet det samme, og jeg tænkte, at hvis der var nogen, der kunne få gavn af, eller hvor det giver mening at følge med, så måtte de utrolig gerne det, siger hun til DR P4 Østjylland.